Rusia ar putea să majoreze, de anul viitor, taxele pentru exportul şi extragerea de gaze naturale şi să acceseze împrumuturi externe de 18 miliarde dolari pentru a-şi acoperi deficitul bugetar, a afirmat o sursă din ministerul rus de Finanţe, informează Mediafax.

Prin creşterea taxelor în sectorul gazelor naturale autorităţile ruse speră să obţină venituri suplimentare la buget de două miliarde dolari, a declarat sursa.

Bugetul şi valoarea împrumuturilor au fost subiectul unor dezbateri intense, în condiţiile în care guvernul caută cea mai bună modalitate să finanţeze cheltuielile necesare scoaterii economiei din recesiune. Ultimul scenariu al autorităţilor prevede, printre altele, acoperirea deficitului din fondurile obţinute din comerţul cu petrol. Împrumuturile externe vor avea, de asemenea, o contribuţie semnificativă. Rezultatul discuţiilor, la care a participat şi premierul Vladimir Putin, vor fi prezentate, vineri, preşedintelui Rusiei, Dmitry Medvedev.

„O decizie finală nu a fost încă luată”, a spus sursa citată.

Deficitul bugerat pentru anul viitor este estimat la 3.200 miliarde ruble (103 miliarde dolari), echivalentul a 7,5% a Produsului Intern Brut.

Rusia asigură circa un sfert din necesarul de gaze al Europei.

SURSA: Mediafax