Președintele Vladimir Putin a declarat, în cursul zilei de miercuri, că armata țării ar trebui să oprească bombardamentele împotriva regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean. Liderul de la Kremlin a adăugat că aceste bombardamente au lăsat mulţi oameni fără adăpost sau fără curent electric.

Declarațiile liderului de la Kremlin au fost făcute în cadrul unei reuniuni guvernamentale u privire la refacerea locuinţelor şi infrastructurii distruse în regiunile din sud-vestul Rusiei de la graniţa cu Ucraina.

„Desigur, sarcina prioritară este de a elimina chiar posibilitatea de bombardamente. Dar aceasta este treaba departamentului militar”, a fost declarația făcută de liderul de la Kremlin.

Ucraina nu revendică responsabilitatea pentru atacurile care lovesc teritoriul rus

De partea cealaltă, Ucraina spune că nu este vinovată pentru atacurile care lovesc teritoriile ruse, dar le descrie pe acestea ca fiind karma pentru invazia Moscovei.

Vladimir Putin s-a referit la regiunile ruseşti Belgorod, Briansk şi Kursk, dar și la Crimeea, atunci când a vorbit despre zonele în care locuințele au fost avariate sau distruse.

Liderul de la Kremlin a mai spus că problemele sunt foarte acuta, subliniind că este nevoie de reparații și compensații.

„Mulţi oameni s-au trezit într-o situaţie dificilă, şi-au pierdut casele, au fost obligaţi să se mute la rude sau în locuri de reşedinţă temporare, s-au confruntat cu întreruperi în furnizarea apei, căldurii şi electricităţii”, a mai spus președintele Federației Ruse, scrie Reuters.

Putin nu este nebun, ci doar „radical de rațional”

Vladimir Putin este un lider „radical rațional” care mizează pe faptul că țările occidentale vor obosi să susțină Ucraina și vor conveni asupra unui final negociat al conflictului care va fi favorabil Rusiei, a declarat fostul președinte francez François Hollande pentru Politico.eu.

Hollande, care a fost în funcție din 2012 până în 2017, are o mulțime de experiențe directe cu Putin. El a condus negocierile cu liderul rus, împreună cu fostul cancelar german Angela Merkel, în cadrul așa-numitului format Normandia, în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina și a sprijinit separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas.

Dar acele eforturi de dialog s-au dovedit a fi zadarnice, expunându-l pe Putin ca pe un lider care înțelege doar puterea și punând la îndoială toate încercările ulterioare de discuții – inclusiv un controversat efort individual condus de actualul președinte francez Emmanuel Macron, a declarat Hollande într-un interviu în biroul său din Paris.

„El (Putin) este o persoană radical rațională, sau radicală din punct de vedere rațional, după cum doriți”, a declarat fostul lider francez, întrebat dacă Putin ar putea căuta să extindă conflictul dincolo de Ucraina. „El are propriul raționament și, în acest cadru, este gata să folosească forța. El este capabil să înțeleagă doar dinamica [de putere] pe care noi suntem capabili să o stabilim împotriva lui”.