Un apropiat al lui Băluță a trecut la AUR

La Sectorul 4, bubuiala a început în iulie 2023, când Marian Goleac s-a trezit că oamenii săi sunt epurați din aparatul executiv al societății Totul Verde SA (fosta ADP4). Momentul a fost unul de cotitură politică pentru fostul boss de la Spații Verzi, decuplat fără avertisment de la butoanele mașinii de tocat bani publici, scrie site-ul captura.ro. Conflictul dintre Băluță și Goleac s-a acutizat rapid, dar n-a transpirat în presă până acum. Buimac la început, Goleac s-a reorientat strategic în cele 10 luni pe care tocmai le împlinește de când a sărit din schemă.

Tactica lui presupune deocamdată denunțuri anonime trimise la DNA de așa-zise „grupuri de salariați” sau informații parțiale strecurate pe surse jurnaliștilor. Goleac merge practic pe lângă pereți, fără să-și asume un război deschis cu administrația din care a fost expulzat, și ripostează prin proxies, mai scrie sursa citată.

Cine a fost omul de legătură

Dar marea schismă din vara trecută l-a determinat pe Goleac să-și reevalueze alianțele. În luna februarie a avut prima discuție de principiu cu George Simion, liderul AUR, căruia i-a pus la dispoziție experiența sa electorală de peste două decenii în ghetourile din sudul Capitalei. A fost primit cu brațele deschise, avea să spună Goleac mai târziu, ba chiar a fost rugat să coordoneze echipele AUR de campanie în Sectorul 4, se arată în investigația realizată de Captura.ro, care arată că negocierile dintre Marian Goleac și George Simion au fost facilitate de un apropiat al liderului AUR: omul de afaceri Dan Ricardo Filimon.

Filimon își cultivă discret în mediul de afaceri român reputația unui antreprenor protejat de serviciile secrete, spun mai mulți jucători din piață care au vorbit cu reporterii noștri. Personajul însă diseminează constant punctaje radicale de comunicare ale propagandei ruse, cu mesaje anti-ucrainene elaborate pentru publicul român. Mai mult, organizează regulat acțiuni și evenimente cu specific etnic în comunitățile românești din țara vecină.

Una dintre diversiunile promovate de Filimon, de pildă, a fost așa-zisa persecuție a bisericilor românești din zona Cernăuți. Tema falsă a fost preluată rapid de postul tv Realitatea Plus, devenit între timp portavoce AUR, care a făcut campanii isterice pe subiect împreună cu site-urile lui Cozmin Gușă, un rusofil consacrat, conform sursei citate.