Profitul Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a urcat cu 71% în primul trimestru din acest an, depăşind estimările analiştilor, deoarece deprecierea rublei a compensat declinul preţului ţiţeiului şi reducerea vânzărilor, transmite Bloomberg. Profitul net a urcat la 382 miliarde ruble (5,9 miliarde dolari) în perioada ianuarie – martie 2015, de la 223 miliarde ruble în primele trei luni din 2014. Analiştii se aşteptau la un câştig de 353 miliarde ruble.

Veniturile au crescut cu 5,7%, la 1.650 miliarde ruble. Economia rusă este afectată de declinul preţului ţiţeiului şi de deprecierea rublei. Dar companiile de stat concentrate pe exporturi, cum ar fi Gazprom, beneficiază de pe urma deprecierii rublei, fiindcă obţin venituri în dolari şi majoritatea costurilor sunt în ruble. Declinul preţului petrolului a afectat nivelul gazelor naturale exportate de Gazprom deoarece în majoritatea contractelor de furnizare preţul gazelor exportate este legat de cel al barilului de ţiţei. Conform datelor Bloomberg, preţul mediu de export al Gazprom în iunie a fost cel mai scăzut din 2007.

Deşi preţul gazelor în Europa – principala piaţă de export a Gazprom – a scăzut cu 24% în primul trimestru din acest an, la 284,2 dolari pentru 1.000 de metri cubi, în ruble preţul a înregistrat o creştere de 37%. Vânzările spre Europa au scăzut cu 16%, la 39,1 miliarde metri cubi. Din 2014, preţul barilului de petrol Brent a scăzut cu aproximativ 48%, cel mai semnificativ declin din 2008.

La Bursa de la Moscova, acţiunile Gazprom au scăzut luni cu 1,7%, la 138,92 ruble. În ultimele 12 luni titlurile companiei au înregistrat un avans de 8,2%. Gazprom este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, în principal via conducte spre Europa, dar furnizează şi gaze naturale lichefiate spre Asia. Compania are, de asemenea, operaţiuni în domeniile producţiei de petrol şi energie electrică.

Sursa: AGERPRES