Un înalt oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a estimat, joi, că profiturile solide înregistrate de companii, precum şi creşterea moderată a veniturilor, ar trebui să împiedice căderea economiei americane într-o nouă recesiune, transmite Reuters.

În paralel, cei mai mari economişti ai lumii, Nouriel Roubini şi Paul Krugman spun că economia americană are toate şansele să intre în recesiune.

Mai exact, Nouriel Roubini arată faptul că şansele ca America să aibe o recesiune în formă de W sunt mai mari de 40%. La rândul lui, Paul Krugman scrie un editorial în New York Times intitulat “Aceasta nu este revenire”, în care arată că discursul oficialilor americani potrivit căruia America îşi revine este unul fals.

“Scenariul de bază rămâne, cel mai probabil, o continuare a unei creşteri moderate. Insist pe cuvântul <>”, a declarat directorul general adjunct de la FMI, John Lipsky, cu ocazia reuniunii anuale a Federal Reserve, la Jackson Hole (Wyoming).

Ipoteza unei noi contracţii a economiei americane a fost alimentată recent de o serie de date statistice descurajante. Cifrele privind vânzările de case în luna iulie au fost sumbre, iar comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată au înregistrat o creştere sub aşteptări, după două luni consecutive de scădere, ceea ce au dat naştere la temeri că Produsul Intern Brut ar putea să stagneze în trimestrul al treilea.

Însă, John Lipsky a apreciat că aceşti factori nu sunt suficienţi pentru a arunca economia în recesiune.

“Cu siguranţă, nu ne aşteptăm la o creştere bruscă a locurilor de muncă, însă, dacă expansiunea va continua, aşa cum ne aşteptăm, acest lucru va produce locuri de muncă”, a declarat responsabilul FMI.

Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, urmează să prezinte vineri o nouă estimare cu privire la situaţia economiei americane, în condiţiile în care, chiar înaintea discursului său, guvernul american ar urma să dea publicităţii cifrele revizuite privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea. Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca noile cifre să arate o creştere a PIB de până la 1,4 procente, faţă de 2,4 procente cât s-a anunţat anterior.