Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Discover

Romul și aromele sale rafinate

Autor: | | 2 Comentarii | 5120 Vizualizari

La început era doar băutura marinarilor. De aproape cinci secole, este una dintre cele mai răspândite băuturi din lume. Iar gustul său simplu s-a rafinat în timp și a căpătat noi și noi arome

A apărut pe plantaţiile de trestie-de-zahăr din Caraibe, în secolul al XV-lea, după ce coloniştii europeni au transportat trestia-de-zahăr în Indiile de Vest. Destul de repede a devenit foarte popular, mai ales în America, unde a fost pentru o vreme chiar monedă de schimb în comerţul cu sclavi. În Europa, a fost adus de către marinarii englezi, după ce Jamaica a devenit colonie britanică. Aceştia înlocuiseră tradiţionalul brandy cu noua băutură care era mai ieftină şi mai uşor de obţinut. Mult timp a rămas o băutură vulgară, pomenită des mai ales în romanele de aventuri cu piraţi. Astăzi, romul este produs în multe locuri, din Insulele Mauritius până în Madagascar sau Guyana, şi a devenit o băutură rafinată, cu standarde de maturare comparabile cu ceea ce întâlnim la whisky sau coniac. Romul este produs prin fermentarea melasei cu apă. Substanţa obţinută prin prelucrarea trestiei este lăsată să fermenteze o zi pentru romurile mai ­light şi câteva săptămâni pentru cele mai puternice sau mai aromate. Amestecul fermentat de melasă şi apă este distilat fie în coloane de distilare, fie în alambicuri tradiţionale, asemeni coniacului sau whisky-ului. După distilare, romul poate ajunge în butoaie de stejar sau în tancuri de inox. Căldura de la tropice evaporă o parte din el; se ajunge la o cantitate pierdută de 10% pe an, numită şi „partea îngerilor“. Acesta este motivul pentru care foarte puţine soiuri de rom din această zona ajung la vârste de învechire de 25 de ani, cum este romul de Guyana, considerat o raritate. Pentru a-i intensifica parfumul sau culoarea, producătorii pot introduce în procesul de blending ulterior caramel, mirodenii sau arome de fructe. Printre romurile nobile, lăsate la învechit mai mulţi ani, pe care le puteţi găsi şi la noi se numără Pyrat, un amestec de diverse romuri produse în insulele Caraibe, lăsate la învechit până la 40 de ani, Appleton, cu o textură mătăsoasă şi aromă persistentă de caramel, făcut pe o proprietate jamaicană care există de aproape 250 de ani şi care este renumită pentru romurile sale, Santa Teresa, un rom din Venezuela, cu un gust mai puţin apreciat, pregnant, cu arome de vanilie şi nuci, sau Zacapa, din Guatemala, cu un buchet foarte bogat şi gust uşor dulceag.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Cancan

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.