Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a redus amenda aplicată în luna decembrie The Rompetrol Group de la 5.000 de euro, la 500 de euro, după ce grupul a contestat sancţiunea invocând că întârzierea cu care a fost depus raportul de evaluare la Rompetrol Rafinare (RRC) a fost determinată de evaluator.

Grupul a solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să anuleze amenda sau să îi diminueze valoarea, de la 5% la 0,5% din capitalul social, se arată într-o decizie a instituţiei.

„Sancţiunea contravenţională aplicată de către CNVM pentru nerespectarea termenului stabilit pentru depunerea noului raport de evaluare este nelegală întrucât fapta reţinută nu constituie contravenţie”, a motivat grupul în contestaţia transmisă Comisiei.

Printre motivele invocate de grupul Rompetrol s-a regăsit şi faptul că noul evaluator angajat pentru realizarea raportului la Rompetrol Rafinare a solicitat un termen de 30 de zile pentru întocmirea documentaţiei, iar din acest motiv nu a putut fi respectat termenul dat de CNVM pentru depunerea actelor.

„Subscrisa nu a avut mijloace legale pentru a-l constrânge pe evaluator de a întocmi raportul într-un interval mai scurt de timp, acesta fiind si motivul principal pentru care societatea a fost în imposibilitatea de a depune raportul la data de 30 noiembrie şi l-a putut depune la data de 9 decembrie. În subsidiar, în măsura în care se va aprecia că TRG (The Rompetrol Group – n.r) nu a respectat termenele de depunere a raportului de evaluare astfel cum s-a dispus prin Ordonanţa 667 din 24 noiembrie 2009, societatea solicită reducerea cuantumului amenzii la minimul prevăzut de lege, respectiv 0,5% din capitalul social”, se arată în preambulul deciziei CNVM.

The Rompetrol Group şi-a majorat participaţia la 91,7%

TRG a anunţat în luna august că va lansa o ofertă de preluare la Rompetrol Rafinare, însă documentele care trebuiau prezentate au fost transmise CNVM cu întârziere.

The Rompetrol Group a început la 15 februarie oferta de preluare la Rompetrol Rafinare, iar în prima zi a cumpărat direct de la bursă 15,7% din toate acţiunile companiei, pentru 248,4 milioane lei. Astfel, grupul a preluat 65,45% din titlurile vizate în ofertă, majorându-şi participaţia de la 76% la 91,7%. Întrucât a cumpărat acţiunile la un preţ peste cel din ofertă, grupul a ridicat cotaţia din operaţiune la 0,075 lei/acţiune.

Oferta urmează să fie încheiată la 26 martie, iar dacă TRG va ajunge să deţină 95% din acţiunile Rompetrol Rafinare va avea dreptul să delisteze compania.

SURSA: Mediafax