Paul Neculoiu, 28 ani, este  Young Graduate Trainee in Artificial Intelligence – Advanced Concepts Team la ESA/ESTEC (Agenţia Spaţială Europeană). Acesta a terminat Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei la Universitatea Politehnică din Bucureşti.  În anul IV acesta avea 5 restanţe. La un moment dat s-a decis să îşi urmeze visul, acela de a studia în afara ţării şi de a face proiecte îndrăzneţe. “Am avut restanţe deoarece nu îmi plăceau nici profesorii, nici modul de predare” a declarat Neculoiu.  

Pasiunea sa din totdeauna a fost astronomia, însă în facultate s-a decis să construiască roboţi. “Am văzut pe YouTube un filmuleţ cu roboţi şi am zis ce fain ar fi să fac şi eu aşa ceva”, spune  Neculoiu. Cu greu a reuşit să găsească un profesor care să îi accepte lucrarea de diplomă în robotică, însă apoi a vrut ceva mai mult. “Primul meu robot a fost sub formă de păianjen şi am lucrat foarte mult la el. A trebuit să învăţ multă matematică pentru ca să fac robotul meu să se deplaseze în modul potrivit. Mi-am zis că trebuie să fie o cale mai simplă, să învâţ robotul să înveţe să se deplaseze”, îşi aduce aminte Neculoiu.

Astfel, el a aplicat pentru o bursă la un masterat în Olanda în Inteligenţă Artificială.  În timpul masterului a creat şi mai mulţi roboţi şi a avut ocazia să meargă în Japonia într-un schimb de experienţă. “Japonia m-a impresionat, a fost experienţă unică. Ei au un alt mod de gândi, acolo dacă ai o idee, banii nu sunt o problemă”, explică Neculoiu.

După masterat, care era de doi ani, dar l-a terminat în trei, el a aplicat de trei ori pentru un post la Agenţia Spaţială Europeană. Anul acesta în martie a primit răspunsul pozitiv, iar din septembrie va începe lucrul propriu-zis. El a declarat că nu ştie exact ce va presupune jobul lui, însă, va avea legătură cu inteligenţa artificială aplicată pe sisteme spaţiale, sisteme neurale de control şi sateliţi. Şeful lui Neculoiu la ESA va fi Dario Izoo