Unul din fratele președintelui senegalez Macky Sall este acuzat de acte de corupție în urma unor exploatări din sectorul petrolier și de gaze.

„Ştim că acolo unde există petrol, unii vor încerca să destabilizeze ţara (…) Guvernul va urmări această afacere”.

Niște zăcăminte importante din largul Senegalului ar urma să înceapă să fie exploatate până în 2021-2022.

„Ţin ca adevărul să fie stabilit”, a spus el, fără a menţiona numele fratelui său, din cauza „caracterului privat” al afacerii. Solicitând dovezi, preşedintele senegalez a promis: „Dacă trebuie dictate sancţiuni, le vom dicta”.

„Totuşi, nu vom accepta acuzaţii false”, a avertizat şeful statului, ales în 2012 şi reales în februarie 2019, dând asigurări că „niciodată o ţară nu a dat atâtea dispoziţii pentru a evita problemele legate de resursele care vor fi exploatate în anii următori”.

„În iunie 2012, la puţin timp după alegerea sa, Macky Sall a confirmat decizia predecesorului său, Abdoulaye Wade, de a atribui exploatarea a două zăcăminte de petrol şi gaze în largul Senegalului societăţii Timiş Corporation, a omului de afaceri australiano-român Frank Timiş, un novice în acest sector”, potrivit France Presse.

„Acelaşi grup a virat în secret doi ani mai târziu o primă de 250.000 de dolari către Agritrans, o societate controlată de Aliou Sall, un frate mai mic al lui Macky Sall. Aliou Sall a calificat marţi drept „total false” aceste informaţii şi a promis că va da în judecată BBC pentru defăimare”, a relatat duminică BBC, citat de Agerpres.

„Eu, Ousmane Sonko, îl acuz că este singurul responsabil de acest act de corupţie care ascunde altele câteva zeci. Este vinovat de fapte caracteristice pentru înalta trădare”, a postat deputatul Ousmane Sonko, candidat în ultimele alegeri prezidenţiale

„De fiecare dată, strategia a constat în încercarea de a aprinde un alt foc şi a se ascunde cu laşitate în spatele argumentului unei pretinse ‘manipulări a opozanţilor’ sau a unei ‘tentative de destabilizare a ţării noastre de către forţe obscure’ „, a adăugat el.

„Participaţiile Timiş Corporation au fost cumpărate de gigantul petrolier BP în 2017 pentru 250 de milioane de dolari, însoţite de redevenţe de circa zece miliarde de dolari pe 40 de ani, privând populaţia de importante venituri, în contextul în care Senegalul figurează printre cele 25 de ţări cele mai sărace din lume. BP a dat asigurări că a efectuat toate verificările necesare în materie de etică înainte de semna acest contract”, a mai relatat BBC.