Capitala: a vizitat destul de multe tari si isi permite ca din cand in cand sa petreaca un week-end pentru cumparaturi in strainatate. Cel mai adesea, doreste sa achizitioneze electronice, parfumuri, haine, in general produse de lux. „Turistul de shopping”, cum este denumit de reprezentantii agentiilor, cheltuieste intr-un week-end in jur de 1.000 de euro, tinand cont ca doar pentru serviciile agentiei – cazare si transport – plateste 300-500 euro.Cele mai cautate orase sunt Londra, Milano, Paris, Madrid, Lisabona, la care se adauga Dubai (pentru targul de electronice din ianuarie-februarie) si Istanbul (pentru produsele din piele). Perioadele in care au loc numeroase calatorii in acest scop sunt primele trei luni si ultimele doua din an, cand majoritatea magazinelor din strainatate au reduceri substantiale, iar liniile aeriene lanseaza oferte speciale.Cele mai scumpe, dar si cele mai importante centre de shopping din Milano, se afla in jurul Domului, pe Via Monte Napoleone, Via della Spiga si Via Sant’ Andrea, zona supranumita Triunghiul de Aur. Aici poti cumpara orice, de la imbracaminte sport la pantofi si haine de marca, cot la cot cu celebritati si fotomodele din toata lumea. Daca portofelul iti permite, poti merge in Via Manzoni, cartierul general Armani, unde gasesti nu doar haine cu aceasta eticheta, dar si obiecte de mobilier. Extrem de apreciat este si supermagazinul Zara, care, de la deschiderea sa in 2002, a indus o stare de extaz permanent italiencelor. Daca esti in cautarea unor magazine care sa iti solicite mai putin portofelul, iti recomandam La Rinascente si Corso Buenos Aires, mai ales pentru haine de dama.
Bazarul din Istanbul,paradisul cumparaturilor
De la mijlocul secolului XV, Marele Bazar (Kapali Carsi) din Istanbul este recunoscut drept paradisul cumparaturilor. Un adevarat labirint, bazarul si strazile din jurul sau adapostesc in jur de 4.000 de magazine. Covoare renumite in intreaga lume, obiecte din ceramica, argint si cupru, haine si pantofi de piele de cea mai buna calitate, dar mai ales sclipitoarele bijuterii din aur, argint, si pietre pretioase, toate acestea pot fi cumparate la preturi foarte avantajoase. Iar aromele ademenitoare de scortisoara, menta si cimbru te vor atrage cu siguranta catre bazarul in care se comercializeaza mirodenii, aflat in spatele moscheii Yeni. Si daca tot ajungi la Istanbul, ar fi pacat sa nu vizitezi Moscheea Albastra, numita asa datorita decoratiunilor cu placute de ceramica albastra, Palatul Topkapi, construit de Mehmet Cuceritorul in 1453, sau biserica Sfanta Sofia.In fiecare an, in ianuarie-februarie are loc la Dubai celebrul „shopping festival”, unde turisti din toata lumea vin sa cumpere mai ales electronice si aur. Organizat prima data in 1996, festivalul si-a dublat numarul de vizitatori, devenind unul din punctele de atractie ale orasului Dubai. Anul trecut, aproape trei milioane de turisti si-au facut cumparaturile aici fara taxe, iar suma totala cheltuita s-a ridicat la 150 de milioane de dolari.Nu uitati ca la iesirea dintr-o tara straina iti poti recupera TVA aferent cumparaturilor facute. Exista insa o suma minima care trebuie cheltuita in tara respectiva pentru a indeplini conditiile de rambursare a acestei taxe: 380 euro in Franta, 170 euro in Grecia etc. In orice aeroport exista un ghiseu cu sigla FTS (Tax-Free Shopping), unde veti depune cecul tax-free de la magazin, urmand ca taxa sa va fie virata pe cardul de credit cu care ati platit cumparaturile.

ofertele agentiilor de turism
· Istanbul – Ali Baba Tours – 138 euro/pers. (27-29.01). Tariful include: bilet de avion, doua nopti cazare la hotel Carlton****, mic dejun. Nu sunt incluse: taxa de viza (10 USD), taxele de aeroport (30 euro), asigurarea medicala. Acelasi pachet, dar cu patru nopti de cazare, costa 148 euro in perioada 23-27.01.
· Dubai – Perfect Tour – 785 euro/pers. Tariful include: bilet de avion, sase nopti cazare la hotel trei stele cu mic dejun, transferuri. Nu sunt incluse: taxele de aeroport (42 euro), taxa de viza (50 euro).
· Lisabona – Travel Biz – 44 euro/pers./ noapte cazare cu mic dejun la hotel Eduardo VII + 341 euro/pers. bilet de avion (cu taxe incluse).
· Milano – Fun Travel – 454 euro/pers. Tariful include: patru nopti cazare cu mic dejun la hotel de patru stele, bilet de avion. Tariful nu include: taxele de aeroport (37 euro), asigurarea medicala. Oferta valabila pana la 31.01.