Institutul Naţional de Statistică va publica, pentru prima dată, la sfârşitul acestei luni, indexul promis încă din anul 2008, care va fi diferit pentru case şi apartamente.

Românii vor şti exact cum evoluează preţurile caselor şi ale apartamentelor chiar începând cu sfârşitul acestei luni. Atunci, Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica pentru prima dată mult aşteptatul indice imobiliar, promis încă din 2008. Va fi dat publicităţii „un indice pentru trimestrul I din 2010 faţă de media anului 2009”, spune, pentru EVZ, Cristiana Mali, directorul Direcţiei de statistică a preţurilor bunurilor de consum şi a serviciilor din cadrul INS.

Indicele va fi calculat şi publicat trimestrial. Atenţie însă, nu vă aşteptaţi să vedeţi un catalog de preţuri. Indicele imobiliar va fi un fel de „inflaţie a pieţei imobiliare” care va arăta doar cât de puternică este tendinţa preţurilor locuinţelor de a creşte sau a scădea.

De altfel, şeful instituţiei, Vergil Voineagu, nu exclude ca, în timp, INS să publice şi o statistică a preţurilor imobiliare, însă numai după perfecţionarea metodologiei şi stabilizarea pieţei.

DETALII:
Citeşte mai multe pe evz.ro