Invitat joi seara la Televiziunea Publică, premierul Florin Cîţu a fost întrebat cum au ajuns autoritaţile la concluzia că certificatul verde trebuie folosit acum şi la nivel intern.

Cîţu: Nu vom mai închide economia. Ne trebuia un astfel de instrument

“Acum era momentul. Până acum, România a fost într-o zonă verde şi am reuşit să ţinem România în zonă verde mult timp, faţă de alte ţări din Europa.

Soluţia cu certificatul, putea să fie orice altceva, dar este o soluţie la îndemână… a venit pentru că eu nu vreau să închid economia. Am spus din primul moment că nu vom mai închide economia şi atunci ne trebuia un instrument prin care să atestăm ori că oamenii s-au vaccinat, ori au trecut prin boală, ori sunt testaţi, ca să putem avea activităţi care să continue.

Certificatul verde este un astfel de instrument, care este la îndemână şi pe care putem să-l folosim cu toţii. Putem să-l luam pe telefon, este o aplicaţie, un cod QR care poate fi citit foarte rapid”, a declarat Florin Cîţu, invitat la TVR 1.

“Dacă apar şi alte variante mai bune, le vom folosi pe acelea”

“Putea să fie orice altă variantă, dar era cea mai la îndemână în acest moment. Dacă apar şi alte variante mai bune, le vom folosi pe acelea. Dar principiul de la care am pornit este simplu: nu vreau să mai închid economia, nu voi mai închide pieţele, nu vor mai închide mall-urile, nu închidem nimic.

Astăzi avem şi vaccin, dar avem şi aceste instrumente. (…) Am văzut impactul pentru economia României, dar şi pentru economia globală, anul trecut, când economiile au fost închise. Efectele le simţim şi anul acesta şi se văd în preţurile din acest an, pentru că sunt comenzi făcute anul trecut”, a mai precizat, joi, prim-ministrul.

Premierul Florin Cîţu a mai indicat că acest certificat verde va fi folosit doar în zonele unde rata de incidenţă depăşeşte 3 la mia de locuitori.

“Eu zic că este o măsură foarte bună. Nu discriminează, este o măsură care permite activităţile economice să meargă mai departe. (…) Efortul este minim, dar beneficiile pentru noi toţi sunt majore”, a adăugat prim-ministrul.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin