Reguli foarte stricte în ţara în care locuiesc mai bine de 1 milion de români!

Certificat verde digital obligatoriu pentru toţi angajaţii din Italia, de la stat sau privat

Autorităţile din Italia vor impune obligativitatea certificatului verde COVID-19 pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru cei care lucrează în sectorul privat. Totul va intra în vigoare din luna octombrie.

Italia va deveni astfel prima ţară europeană care ia o astfel de decizie în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor şi a opri infectările, potrivit agenţiei Reuters.

Certificatul verde digital, folosit la nivelul Uniunii Europene pentru călătoriile între statele membre, demonstrează faptul că o persoană este vaccinată împotriva COVID-19, că are un test negativ recent efectuat sau că a trecut prin boală.

Documentul este deja folosit în mai multe locaţii din peninsulă

Italia a impus deja acest certificat verde pentru accesul la muzee, săli de sport, evenimente în spaţii închise sau in interiorul restaurantelor. Ulterior, a extins folosirea acestuia în cazul profesorilor şi al personalului din şcoli, în ciuda tensiunilor din interiorul Guvernului de unitate naţională condus de premierul Mario Draghi.

Mariastella Gelmini, ministrul pentru Afaceri Regionale a declarat, miercuri, că Guvernul este pregătit să meargă şi mai departe la reuniunea de joi.

„Ne îndreptăm spre un paşaport verde obligatoriu nu doar pentru angajaţii din sectorul public, ci şi pentru cei din sectorul privat. (…) Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva COVID şi putem limita infectările doar vaccinând o mare majoritate a populaţiei”, a declarat oficialul pentru postul de radio RAI.

Cine nu are certificatul, poate fi suspendat de la locul de muncă. Nu e clar dacă vor urma şi concedieri

În lipsa unui certificatului verde COVID, angajaţii ar putea fi suspendaţi, cu pierderea corespunzătoare a salariului. Nu este clar deocamdată dacă acesta va constitui şi un motiv de concediere.

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinaţi.

Şedinţa de Guvern de joi ar putea să fie una tensionată, mai notează Reuters. Liderul Ligii, Matteo Salvini, s-a opus în mod repetat folosirii documentului la nivelul Italiei, dar partidul său este divizat în această problemă.

Premierul Mario Draghi s-a întâlnit miercuri cu lideri sindicali pentru a le prezenta planul guvernului. După întâlnire, Maurizio Landini, liderul celei mai mari confederaţii sindicale CGIL, a declarat pentru presă că este important ca testele să fie gratuite pentru angajaţii care nu doresc să se vaccineze.

„Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a munci”, a subliniat el.

Sursa foto: Dreamstime