Autoritățile române sunt luate prin surprindere în fiecare an de ninsori, iar anul acesta nu a făcut excepție. Este adevărat că anul acesta a nins foarte mult, dar dacă ne uităm la sumele pe care cei care fac deszăpezirea le încasează, aceștia nu ar trebui să aibă nicio scuză.
La noi deszăpezirea unui kilometru de stradă costă 6.000 de euro în timp ce în țările nordice nu trece de 1.500 de euro.
Companiile de salubritate reușesc să curețe cât de cât marile artere, însă pe strădute zăpada este neatinsă, iar cei care vor să plece cu mașina trebuie să se înarmeze cu lopeți, spărgătoare de gheață și saci cu sare pentru a reuși să iasă din parcare.
De altfel, preşedintele Traian Băsescu a recunoscut, ieri, că țara noastră are mari probleme atunci când vine vorba de deszăpezire. Şeful statului a admis că România nu are dotarea necesară pentru a face faţă exigenţelor populaţiei în condiţiile meteo actuale.
„Este evident că România nu are dotarea necesară pe ansamblu pentru a face faţă la exigenţele populaţiei în astfel de condiţii meteo. Cred că ce-am văzut în această iarnă ne arată că în acest domeniu ori trebuie făcute contracte la nivelul statului, la nivelul Administraţiei Naţionale a drumurilor, la nivelul Consiliilor Judeţene, ori trebuie găsite alte formule comerciale de cooperare pentru firmele care dispun de utilajele necesare”, a spus Băsescu.
România ar putea lua exemplu de la țări precum Canada și Japonia care folosesc mașini speciale și nu contează dacă ninge trei săptămâni, aici străzile sunt întotdeauna deszăpezite.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/eks9M-zLFVE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/GSVi-qZrBWY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/ItdRfvYHPAY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>