Românii sunt siguri că nu vor putea economisi nici un leu anul acesta. Doar 5% dintre ei se gândesc să cumpere o locuinţă şi 10% s-ar putea decide să achiziţioneze o maşină.

Tot mai pesimişti cu privire la situaţia lor economică viitoare, nouă din zece români cred că şomajul va creşte în 2010. Apoape 60% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât acum un an, în condiţiile în care la începutul anului 2009 jumătate dintre ei spuneau că o duc mai rău decât în urmă cu un an. Potrivit unul studiu efectuat de institutul de cercetare de piaţă GfK România.

“Reducerea veniturilor a fost resimţită puternic de-a lungul întregului an 2009 – una dintre cele mai pesimiste perioade pentru opinia publică din România. Există şi o mică parte a populaţiei ale cărei venituri s-au îmbunătăţit comparativ cu un an în urmă, dar aceasta a scăzut de la 13% în februarie 2009 la 7% în februarie 2010.

Părerile românilor faţă de evoluţia situaţiei lor financiare în acest an sunt împărţite – 40% cred că venitul lor va rămâne acelaşi, în vreme ce 40% spun că se aşteaptă ca acesta să scadă. Numai doi din zece români sunt convinşi că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi în acest an. Numărul optimiştilor a rămas relativ constant de la începutul crizei economice, atingând valori uşor mai ridicate în vara anului 2009”, se arată în document.

84% dintre români cred că nu vor putea economisi în acest an

Un indiciu asupra bunăstării populaţiei unei ţări este predilecţia către economisire şi încrederea în stabilitatea locului de muncă.

“Aproximativ trei sferturi dintre români cred că nu este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se aşteaptă să pună bani deoparte în 2010. Responsabilă pentru această atitudine ar putea fi, printre altele, evoluţia preţurilor. 72% dintre români cred că preţurile au fost mai ridicate în februarie 2010 faţă de acceeaşi perioadă a anului anterior, iar trei sferturi din populaţie estimează că preţurile se vor mări pe parcursul acestui an cel puţin în acelaşi ritm ca până acum.

De asemenea, neîncrederea în stabilitatea locului de muncă a rămas la fel de ridicată ca şi în 2009. Astfel, nouă din zece români cred că şomajul va creşte în decursul acestui an”, potrivit studiului GfK.

Doar 5% dintre intervievaţi se gândesc să-şi cumpere o locuinţă

În acest context, nu surprinde faptul că intenţia de achiziţie a unei maşini sau a unei locuinţe se menţine la începutul anului 2010 la nivelul relativ scăzut al toamnei trecute: 10%, respectiv 5%.

În schimb, 19% dintre români au intenţii serioase să investească în îmbunătăţirea locuinţei, iar 12% considerau în luna februarie că este o perioadă favorabilă achiziţiei bunurilor de folosinţă îndelungată, precum: mobilă, maşină de spălat sau televizor. Doi din zece români se aşteaptă să cheltuiască anul acesta o sumă mai mare decât anul trecut pentru astfel de cumpărături – probabil şi în urma experienţei promoţiilor pe care le-au derulat marii retaileri în 2009.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.