Conform studiului ING 'Liga cheltuielilor de Crăciun', în Europa, cheltuielile de Crăciun rămân constante, în pofida îmbunătăţirii situaţiei economice în multe ţări europene. Cetăţenii din Marea Britanie se pregătesc să cheltuiască cel mai mult pe cadourile de Crăciun din acest an, comparativ cu cei din restul Europei, SUA şi Australia. 

Raportul ING privind cheltuielile de Crăciun şi Anul Nou, la care au participat peste 13.000 de persoane, arată că britanicii intenţionează sa se lipsească, în medie, de 420 euro în perioada sărbătorilor, plasându-se astfel pe primul loc în raportul special ING 'Liga cheltuielilor de Crăciun'. Următorii mari cheltuitori sunt cei din Statele Unite ale Americii (360 euro) şi Luxemburg (300 euro), în timp ce Australia (200 euro) se plasează la jumătatea clasamentului alături de Germania, Spania şi Italia (200 euro). 

'Cu toate acestea, deşi locuitorii Marii Britanii sunt dispuşi să cheltuiască cel mai mult, studiul arată că românii sunt cei care intenţionează să aloce pe cheltuielile de Crăciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete. Aceştia intenţionează să investească 110 euro pe cadourile de Crăciun, chiar dacă suma se ridică la aproximativ 32% din venitul lunar net', susţin autorii studiului. 

Republica Cehă (25%) şi Marea Britanie (15%) îi urmează în ceea ce priveşte cheltuielile de Crăciun în raport cu venitul net. 
Cu toate că situaţia economică s-a îmbunătăţit în cea mai mare parte a Europei, studiul relevă că majoritatea europenilor îşi menţin în acest an o abordare prudentă privind cheltuielile de Crăciun şi intenţionează să investească o sumă similară cu cea cheltuită în 2014. Doar unul din şase europeni (16%) intenţionează să cheltuiască mai mult în 2015. 

În plus, o treime din europeni (33%) au economisit pentru Crăciunul din acest an, cei mai mulţi fiind cei din Marea Britanie (43%) şi România (42%). În plus, mai puţin de unul din zece persoane din Europa (9%) s-a îndatorat pentru cheltuielile de Crăciun anul trecut, ceea ce arată că majoritatea au o abordare prudentă. Cu toate acestea, britanicii şi românii s-au îndatorat mai mult decât restul Europei (cu 15%, respectiv 16%). 

În timp ce unii declară că sunt dornici să îşi planifice cheltuielile şi să economisească, studiul arată că aproape jumătate dintre europeni nu au încă un buget clar pentru Crăciun şi nu ştiu cât de mult vor cheltui în final. Nemţii sunt cei care declară în număr cel mai mare că vor stabili un buget clar pentru Crăciun (63%), în timp ce locuitorii din Polonia şi Belgia (50%) nu sunt siguri că vor face acest lucru. 

'Diferenţele culturale în modul în care europenii sărbătoresc Crăciunul, precum şi factorii economici, influenţează cel mai probabil valoarea şi proporţia veniturilor cheltuite în această perioadă. De exemplu, cheltuielile mai mici din Belgia şi Olanda ar putea fi explicate prin faptul că aceştia sărbătoresc Sinterklaas la începutul lunii decembrie', se menţionează în studiu. 

Studiul relevă că, atunci când sunt comparate cheltuielile din Statele Unite cu cele din Europa, ies la iveală diferenţe semnificative. 'Cu toate că majoritatea celor din SUA îşi cunosc bugetul pentru cadourile de Crăciun (67%), ei sunt şi cei mai predispuşi să se îndatoreze pentru a sărbatori Crăciunul. Unul din cinci locuitori SUA (20%) a apelat anul trecut la credit pentru a acoperi costurile de sărbători. În plus, mai mult de un sfert din americani (27%) intenţionează să cheltuiască o sumă mai mare în acest an, comparativ cu 2014', susţin autorii studiului. 

 AGERPRES