Din totalul de 66.834 de autoturisme vândute în 2012 nu mai puțin de 33.980 au fost diesel. Conform raportului Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), în acest moment, 50,8% din totalul vânzărilor către clienții persoane fizice și juridice au fost reprezentate de mașini diesel. Restul de 49,2% au fost mașini alimentate cu benzină. Un singur vehicul electric a fost comercializat în primele 11 luni din acest an.
În urmă cu un an, doar 40.5% din piață aparținea motorizărilor diesel în timp ce 59.5% din achiziții se îndreptau către mașini cu propulsoare alimentate cu benzină. Tot anul trecut se înregistra și vânzarea a cinci vehicule alimentate exclusiv cu energie electrică. Mulți dintre importatori pun această tendință pe seama creșterii procentului de achiziții realizate de firme, care a ajuns la 69% din piață, și pe scăderea vânzărilor către persoane fizice.
În același timp, oficialii APIA consideră că „această situaţie se datorează faptului că vânzările de autoturisme cu motoare diesel au înregistrat o scădere mult mai mică (-5,7%), comparativ cu cele pe benzină care au înregistrat o scădere puternică, de 38%”.