Clasa compacta este clasa in care producatorii au reusit sa realizeze cel mai bun compromis intre un autoturism cu dimensiuni rezonabile, usor de condus atat in oras, cat si in afara, si unul cu grad de confort apropiat de cel al clasei medii.
Nu in ultimul rand, este vorba de pret. Un model din clasa compacta costa in general intre 9.000 si 15.000 euro, un pret accesibil pentru populatia cu venituri medii din tarile dezvoltate ale Europei, motiv pentru care aceasta clasa inregistreaza cele mai mari vanzari in UE.
La un alt nivel, raportul se pastreaza si in Romania. Daciile SuperNova si Berlina, ambele reprezentante ale clasei compacte, domina piata. In acelasi timp, aproape jumatate din vanzarile de autoturisme din import apartin acestei clase. Dacia este insa o masina veche si care nu are in acest moment alt atu decat pretul scazut. In ciuda noii motorizari, SuperNova este tousi un model de tranzitie in timp ce, nu peste multa vreme, Dacia Berlina va fi scoasa din fabricatie.
La capitolul importuri, cele mai vandute modele ale clasei compacte au fost, in primele zece luni ale anului, Renault MA