Românii plecaţi la muncă în străinătate cu un contract de muncă  au fost plătiţi, cumulat, cu salarii de peste 4 miliarde de euro în ultimul an, potrivit unei analize a site-ului de recrutare pentru companiile din străinătate Tjobs.ro.

Conform studiului, suma de 4 miliarde de euro reprezintă salariile medii pe un an de zile câştigate în perioada 1 noiembrie 2008 – 1 noiembrie 2009, nefiind luate în calcul şi orele suplimentare plătite.

Domeniile care au avut cele mai multe oferte de muncă în 2009 au fost cele de servicii pentru turism, de construcţii şi industrial, care au şi generat cele mai mari încasări. Însă sectoarele cu salariile cele mai bine plătite sunt cele din entertainment, din sectorul medical şi cel al ingineriei.

Îngrijitoarele au cele mai mici salarii

0-42203-tabel.jpgLa polul opus, salariile cele mai mici câştigate de românii plecaţi prin agenţiile de recrutare cu contracte de muncă au fost cele din domeniile educaţie, îngrijire copii şi îngrijire persoane vârstnice precum şi cele de pe vasele de croazieră.

În 2009, cele 415 agenţii de recrutare membre ale site-ului au oferit 260.300 locuri de muncă în străinătate, toate acestea fiind ocupate. Contractele de muncă au fost încheiate atât pentru perioade scurte, de la 2 la 4 luni, cât şi pentru perioade de 2 ani sau contracte pe termen lung, potrivit oficialilor Tjobs.ro.

DETALII:
Citeşte şi 260.000 de români au găsit joburi în străinătate pe salarii de la 500 la 11.000 de euro