Percepţia populaţiei şi companiilor faţă de economie a scăzut uşor în ianuarie, de la 80,4 puncte la 80 de puncte, România coborând o poziţie între statele Uniunii Europene (UE), pe penultimul loc, într-un top al încrederii în economie (Economic Sentiment Indicator – ESI) al Comisiei Europene (CE).

Încrederea în economia României este mai mare doar decât cea din Grecia (76,1 puncte) şi se situează la acelaşi nivel cu cea din Cipru (80 de puncte).

În funcţie de datele revizuite ale executivului european, România a avut în decembrie un punctaj al indicelui ESI de 80,4, nu de 64 de puncte cum a anunţat CE la începutul lunii ianuarie. Astfel, România a ocupat poziţia a 24-a în rândul ţărilor comunitare, înaintea Ciprului şi Greciei. În funcţie de datele anunţate la începutul anului, România ocupa ultima poziţie în UE. Irlanda nu a raportat date pentru luna decembrie.

Din cei cinci indicatori care compun indicele încrederii în economie, România a înregistrat o evoluţie pozitivă doar în sectorul industriei, de la -12 puncte la -10 puncte, în timp ce percepţia consumatorilor s-a înrăutăţit, de la -41 la -48 puncte, iar cea a sectorului de retail de la -17 la -18 puncte. Încrederea în domeniul serviciilor a stagnat la -12 puncte, iar cea în construcţii la -41 de puncte.

La nivel european, indicele încrederii a crescut în ianuarie pentru a zecea lună consecutivă, atât în UE, cât şi în zona euro. Încrederea în economia blocului comunitar a urcat la 97,1 puncte în ianuarie, de la 95 de puncte în decembrie (revizuit de la 92 de puncte), în timp ce pentru zona euro creşterea a fost mai redusă, la 95,7 puncte, de la 94,1 puncte (revizuit de la 91,3 puncte).

Indicatorul se apropie, astfel, de media pe termen lung pentru UE şi zona euro. Dintre cele 27 de state membre ale UE, doar România, Bulgaria, Malta şi Lituania au înregistrat evoluţii negative ale încrederii în ianuarie, iar Irlanda nu a raportat date.

SURSA: Mediafax