Corupția, birocrația și impozitele care apar de pe o zi pe alta sunt motivele care au împins 167 de români să-și ia e-rezidență în Estonia. Aici, orice interacțiune cu statul e online, de la deschiderea unei firme și declararea taxelor până la relația cu băncile. Momentan există 31 de firme înființate de e-rezidenți români, cele mai multe în IT și consultanță. Un motiv îndeajuns de bun să scapi de birocrația din România și de modificările pe care PSD le tot pregătește tocmai pentru proletariat.

Oricine poate deveni cetățean digital după ce completează un formular online și plătește 100 de euro. Cardul de e-rezident se poate ridica, mai nou, și de la Ambasada Estoniei la București. Sistemul e gândit în special ca să ajute freelancerii, nomazii, antreprenorii IT și persoanele din afara Uniunii Europene care vor să aibă o firmă în interiorul comunității. Ca cetățean, plătești contribuțiile la pensie și sănătate în țara în care stai, adică în România, însă pentru o firmă deschisă în Estonia vei achita impozite acolo.

„e-Rezidența nu îți oferă cetățenie estonă, nu e viza, nu e document de identitate. Este un „permis de intrare” într-o lume digitală în care un om își poate deschide o firmă și desfășura activitatea fără să conteze că e român sau pakistanez. Am vreo 15 ani de antreprenoriat în România. Nu o sa fiu ipocrit și să spun că aici nu sunt oportunități, că nu se poate câștiga foarte bine sau că ANAF-ul e Satana. Dar când vezi că se fură ca-n codru în continuare, sistemul PCR (pile, cunoștințe, relații) funcționează liniștit, aparatul bugetar e supradimensionat, Codul Fiscal se schimbă continuu, băncile au dobânzi cu două cifre la împrumuturi, dai comision pentru trecut prin fața sucursalei, infrastructură performantă nu avem și nici sănătate, te saturi la un moment dat și cauți alternative”, spune Cătălin Cănulescu, antreprenor

„Nu trebuie să depun n declarații la ghișee, nu există split TVA și nici taxă de solidaritate. Profitul reinvestit nu se impozitează. În final, câștig două lucruri: timp și bani,” spune un alt antreprenor.

Toomas Hendrik Ilves, fost președinte al Estoniei a reușit în timpul mandatului său să digitalizeze întreaga țară. Estonienii pot,  în doar câteva minute, să completeze declaraţiile de impozit, pot primi istoricul medical şi pot înfiinţa o firmă. Copiii învaţă programare cu mult înainte să îi izbească pubertatea. De 12 ani, estonienii pot vota direct online, de 17 se bucură de internet ca drept fundamental prin constituţie şi de 21 beneficiază de internet banking.Mai mult, atacurile cibernetice ale ruşilor nu au afectat serverele din Estonia. Singurele acţiuni care nu s-au mutat în online sunt căsătoria, divorţul şi vânzarea de proprietăţi fizice.

SURSA: VICE