Joi, 3 februarie 2022, ora 11 fix, Comunitatea Declic organizează un protest în faţa Ministerului Energiei prin care solicită guvernanţilor reducerea facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru cetăţeni, prin investiţii verzi.

La manifestație vor participa şi reprezentanţii organizaţiilor Bankwatch România, Greenpeace şi 2Celsius, conform news.ro.

„În semn de protest faţă de facturile uriaşe primite la gaz şi curent, cetăţenii prezenţi la acţiune vor tăia zeci de facturi în bucăţele mici, pe care le vor preda într-un sac unui oficial din Ministerul Energiei”, au transmis organizatorii protestului.

„Guvernanții trebuie să plătească facturile uriașe”

De asemenea, protestatarii vor aduce o factură uriaşă la energie electrică de circa 1 metru şi jumătate înălţime.

„Este factura pe care guvernanţii trebuie să o plătească, pentru lipsa investiţiilor în energie regenerabilă”, au explicat organizaţiile nemulțumite.

Declic, Bankwatch, Greenpeace şi 2Celsius vor avea şi o întrevedere cu oficialii din Ministerul Energiei, unde vor depune peste 45.000 de semnături ale oamenilor care susţin petiţia „Reduceţi facturile la energie, prin investiţii verzi”.

Protestatarii au transmis că vor depune la Ministerul Energiei rezultatul unei analize realizate de trei cercetători de la InfoClima (Dr. Andreea Vornicu, Dr. Andrei David Korberg şi Dr. Sorin Cebotari) care demonstrează că energia verde poate scădea preţul facturilor şi poate reduce dependenţa de gazul natural de import.

Reamintim că Dumitru Chiriță, șeful ANRE, a declarat că de la 1 iulie 2020, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu mai reglementează preţul de furnizare al gazelor naturale. Cât privește curentul electric, nici aici ANRE nu mai are putere peste clienţii casnici, de la 1 ianuarie 2021.

Dumitru Chiriță a precizat că singurul rol al ANRE se constituie doar la aprobarea tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie, de transport şi de sistem a energiei electrice şi gazelor naturale.

Părţile îşi asumă toate clauzele contractuale, obligaţiile şi drepturile financiare care decurg din acestea, spune şeful ANRE

Președintele ANRE este de părere că formularele de contractele de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale au la bază manifestarea de voinţă a părţilor contractante, dobândind putere de lege. Astfel, părţile îşi asumă toate clauzele contractuale, obligaţiile şi drepturile financiare care decurg din acestea.

„Odată cu liberalizarea, ANRE a emis o serie de acte normative secundare, stabilind furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale atât drepturi, cât şi obligaţii în desfăşurarea activităţii pentru care au primit licenţă de la noi.

Astfel, fiind gestionarii contractelor de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale, dar şi ai facturilor emise, inclusiv consumurilor menţionate în acestea, furnizorii au obligaţia formulării de răspunsuri la reclamaţiile clienţilor finali, fiind inserate obligaţii în acest sens în reglementările emise de noi.

Autoritatea soluţionează reclamaţiile formulate de persoane fizice sau juridice şi urmăreşte respectarea prevederilor legale şi analizează aspectele sesizate prin prisma luării măsurilor care se impun în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu atribuţiile şi competenţele sale, şi aplică sancţiuni contravenţionale ori de câte ori constată încălcări ale legislaţiei emise în sectorul energiei.

În urma numeroaselor controale efectuate, ANRE a sancţionat drastic operatorii care au încălcat prevederile legale şi a aplicat amenzi contravenţionale conform atribuţiilor şi competenţelor conferite prin Lege, fapt pe care l-am făcut public de fiecare dată”, a susţinut preşedintele ANRE.