Cetățenii români aflați peste hotare au trimis în țară, în decursul anului trecut, peste cinci miliarde de euro în mod oficial, a anunțat Gheorghe Cârciu, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. În realitate, însă, suma ar fi de trei ori mai mare.

„După o statistică oficială, au intrat în anul 2021 5 miliarde de euro prin bănci, oficial, în România. De aici cu siguranță ne dăm seama că discutăm de o sumă mult mai mare pentru că de fiecare dată când revin acasă, revin cu ceva în geantă, în portofel, în buzunar…”, a afirmat Gheorghe Cârciu, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Anul trecut românii au bătut recordul: 5,6 miliarde de euro au venit din Diasporă în țară

„Probabil că suma reală e de trei ori mai mare 15 miliarde…”, a precizat Bogdan Chireac.

„Probabil, putem extrapola… îi taxăm, prin bănici sau transferuri îi taxăm, sunt scumpe“, a mai adăugat Secretarul de Stat, Gheorghe Cârciu pentru dcnews. În mod oficial, românii au trimis în țară în decursul anului 2021 peste 5,6 miliarde de euro. Comparativ anilor trecuți, suma din anul 2021 a bătut recordul.

Cei mai mulți români preferă să trimită bani acasă prin aplicația Revolut

Conform datelor prezentate de către Banca Națională a României (BNR), cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania, peste 1,3 miliarde de euro, iar pe locul doi se află Marea Britanie. Cetățenii au mai trimis bani și din Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.

Românii din străinătate preferă transferul de bani cât mai rapid. Mulți dintre ei aleg să facă transferurile prin Revolut. BNR a informat că 316 milioane de euro au fost trimiși în România, în anul 2021, prin intermediul aplicației Revolut. Această sumă este în creștere cu 79% față de anul 2020, potrivit datelor analizate de aplicația Revolut, care deține în jur de 18 milioane de clienți la nivel global, dintre care peste 1,5 milioane sunt din România.

Cele mai mari sume trimise în România provin de la cetățenii români din Marea Britanie, Germania și Olanda. De asemenea, Spania și Italia figurează în top 10 țări. Categoria de vârstă a utilizatorilor este între 25 și 34 de ani, aceasta reprezentând 41% din valoarea totală a remitențelor în 2021.