Românii din prima linie în caz de mobilizare

Românii din prima linie în caz de mobilizare. Generalul (r) Virgil Bălăceanu a precizat, la DC News, care sunt posturile bugetate de Ministerul Apărării pentru rezerva voluntară.

De altfel, el a mai spus că România ar trebui să ia drept exemplu Polonia. Potrivit lui, această țară are alte principii și doctrine ale apărării teritoriale.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a afirmat că Ministerul Apărării a scos posturi bugetate pentru rezerva voluntară. Este vorba de peste 11.000 de astfel de posturi, care nu au fost ocupate.

Gradul de ocupare a acestora este de aproximativ 30%.

Conform generalului Bălăceanu, Ministerul avea fonduri disponibile pentru a plăti indemnizații și solde pentru peste 11.000 de rezerviști în perioada de pregătire.

El a subliniat că există resurse financiare în acest sens.

„Ministerul Apărării a scos posturi care sunt bugetate pentru rezerva voluntară, vorbim de peste 11.000 de posturi care nu au fost ocupate, avem un grad de ocupare de aproape 30%, posturile respective erau bugetate. Deci Ministerul avea fonduri ca să plătească, la ora actuală, acele indemnizații, acele solde pe perioada de pregătire peste 11.000 de rezerviști. Fonduri există din punctul acesta de vedere.”, spune acesta.

Virgil Bălăceanu
Virgil Bălăceanu (SURSA FOTO: MApN)

Polonia are peste 30.000 de rezerviști voluntari

Președintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (A.O.R.R.) a vorbit și despre Polonia. El spune că această țară are un număr de rezerviști voluntari care trece de 30.000 de oameni.

Totuși, nu vor să rămână la acest număr. Polonia vrea să ajungă la numărul de 50.000 de rezerviști voluntari.

El a explicat că Polonia a adoptat un alt principiu în ceea ce privește rezerva unităților, majoritatea fiind constituită din cei care au făcut stagiul militar până în 2009. Conform generalului Bălăceanu, în timp, se completează cu rezerviști voluntari.

„Polonia, la ora actuală, are peste 30.000-35.000 de rezerviști voluntari. Își propun 50.000. Ei au mers pe un alt principiu, adică în rezerva unităților majoritatea sunt dintre cei care au făcut stagiul militar până în 2009. În timp, completează și cu rezerviști voluntari, dar au constituit din rezerviștii voluntari brigăzile teritoriale.”, mai spune el.

Polonia
Steag Polonia/SURSĂ FOTO: Dreamstime

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a menționat că în fiecare voievodat, unitatea administrativ-teritorială a Poloniei, există câte o brigadă. El a adăugat că Polonia a adoptat alte principii și a implementat ceea ce ar trebui să avem și noi: principii și doctrine ale apărării teritoriale.

„Ei au în fiecare voievodat, unitatea lor administrativ-teritorială, câte o brigadă. Au ajuns la alte principii și au ajuns la ceea ce ar trebui să avem și noi: principii și doctrine ale apărării teritoriale.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Militarii care vor fi în prima linie în România

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a menționat că în România a fost înființat Batalionul de infanterie de rezervă, care se află în curs de dezvoltare.

Aceste batalioane vor evolua în batalioane de trupe teritoriale. Generalul Bălăceanu a subliniat că, atunci când completezi o unitate militară, o faci alături de personalul activ.

De asemenea, el a evidențiat situații în care membrii Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), precum și soldați rezerviști voluntari, au fost implicați în activități practice, cum ar fi trageri cu obuzierul 152.

Aceștia s-au integrat foarte bine, deoarece cunoștințele necesare pentru a acționa în calitate de servanți la un obuzier 152 nu sunt extrem de complexe și pot fi învățate în mod detaliat.

„România a înființat Batalionul de infanterie de rezervă, ele sunt în curs de dezvoltare. Să sperăm că aceste batalioane vor fi transformate în batalioane de trupe teritoriale. (…) Când completezi o unitate militară, o completezi alături de activi.

Și am situații, membrii AORR, soldat rezervist voluntar, în termenii vechi tunar, adică artilerist, a executat trageri cu obuzierul 152, el fiind un servant rezervist voluntar alături de ceilalți în activitate.

S-a integrat foarte bine pentru că lucrurile, dacă le înveți ca servant la o piesă obuzier 152, nu sunt extrem de complexe. Ele se împart pe modul în care trebuie să acționeze fiecare”, arată el.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat că, conform lor, acești rezerviști sunt în măsură să completeze unitățile active, contribuind astfel la dezvoltarea capacităților de luptă ale unității operative.

El a indicat că, atunci când se referă la Forțele Teritoriale și chiar la Batalionul de infanterie de rezervă, acestea sunt destinate luptei în adâncime, nu la lupta de contact.

Lupta în adâncime implică activități precum securizarea căilor de comunicații, îndrumarea circulației, paza și apărarea unor obiective strategice.

„De aici, ne spunem noi că ei sunt în postura să completeze unitățile active și în felul acesta dezvoltă capabilitățile de luptă ale unității operative. Când vorbim despre Forțele Teritoriale, când vorbim chiar de Batalionul de infanterie de rezervă, ele sunt destinate luptei în adâncime, nu lupta de contact. Lupta în adâncime înseamnă activități de securizare a căilor de comunicații, de îndrumare a circulației, de pază și apărare a unor obiective strategice.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Jurnalistul Val Vâlcu a spus, pe fond, că nu acesția sunt în prima linie.

„Nu sunt în prima linie, dar ceilalți care completează unitățile, ei pot să fie în prima linie, dar nu sunt majoritari, adică majoritatea, în structura respectivă, sunt cei în activitate.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu la DC News.