Românii din străinătate au trimis înapoi în ţară, în 2018, aproape 3 miliarde de euro. Potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat, este cea mai mare sumă care a ajuns în România după criza economică. Românii din diaspora au acum slujbe mai bine plătite şi îşi permit să-şi ajute rudele rămase în ţară cu sume mult mai consistente. România a depăşit astfel Polonia şi se afla pe locul doi, după Portugalia, în topul european, potrivit stirileprotv.ro.

Potrivit Eurostat, anul trecut au ajuns în România peste 2,9 miliarde de euro, cu 150 de milioane mai mult decât în 2017. Specialiştii spun că în ultimii ani au emigrat muncitori superspecializaţi, care câştigă mai mult şi pot trimite în ţară sume importante.

„Gândiţi-vă că populaţia României primeşte o sumă de bani mare, fără dobândă şi fără să o dea înapoi. Asta înseamnă stabilitatea cursului valutar, înseamnă investiţii, înseamnă consum. Ori dacă într-un an 1,5% din PIB vin în ţară, ca şi fonduri curat. Asta înseamnă un lucru bun”, spune Marian Mocan, profesor la Universitatea Politehnică din Iaşi.

„Banii care vin din străinătate compensează, dacă vreţi să spunem, lipsa de salarii consistente în România. Ele ajută gospodăriile şi de a face mici investiţii, în gospodărie: frigidere, televizoare, în general aparatură electronică şi poate o parte din ei îşi construiesc imobile”, a declarat şi Ovidiu Bunget, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara.

Cea mai mare parte a sumelor trimise în ţară vin în perioada sărbătorilor de la sfârşitul anului. Apoi, cei mai mulţi bani se duc în consum, construcţii şi investiţii imobiliare.