Obținerea unui credit devine tot mai dificilă. Principalul motiv pentru această evoluție îl reprezintă creșterea costurilor la care se împrumută băncile între ele, fenomen care se va reflecta automat în creditele oferite clienților.
În plus, factori precum majorarea TVA, creșterea accizelor la combustibil și eliminarea plafonării prețurilor la energie vor amplifica inflația, estimată să atingă niveluri cuprinse în jurul valorii de 8%. Această presiune inflaționistă va antrena inevitabil și o creștere a dobânzilor bancare.
Dobânzile fixe pentru un credit ipotecar sunt prognozate să crească
În acest context, dobânzile fixe pentru creditele ipotecare, care în prezent variază între 5% și 10%, sunt prognozate să crească cu aproximativ 0,5 puncte procentuale. Concret, pentru un credit ipotecar de 300.000 de lei, echivalentul a 60.000 de euro, contractat pe o perioadă de 25 de ani, cu o dobândă fixă de 5,5%, rata lunară actuală este de 1.856 de lei. Dacă dobânda crește cu 0,5 puncte procentuale, rata lunară va urca la 1.965 de lei, adică cu 109 lei mai mult pentru cei care vor contracta împrumuturi noi.
Totodată, obținerea unui credit ipotecar devine tot mai dificilă în condițiile în care băncile care oferă dobânzi mai mici impun condiții stricte. Printre acestea se numără statutul de client premium, avansuri mai mari de 15%, virarea salariului în contul băncii, clasa energetică A sau cel mult B pentru imobil și contractarea unor produse financiare suplimentare.
Pe lângă dobânzile fixe, și dobânzile variabile vor fi afectate. Economiștii estimează că începând cu anul 2026, indicele IRCC (în funcție de care sunt calculate aceste dobânzi) ar putea crește cu până la 50 de puncte de bază, ajungând aproape de 6%. Astfel, pentru același credit de 300.000 de lei pe 25 de ani, o creștere a IRCC cu 50 de puncte va duce la o rată lunară mai mare cu aproximativ 86 de lei.
„Vom avea o majorare a anumitor cote de TVA, vom vedea o deplafonare a preţurilor la energie şi, de asemenea, o majorare a accizelor la combustibil. Toate acestea vor duce la inflaţie.
S-ar putea să vedem anul acesta o inflaţie care începe cu 8. Acest lucru va trage toate ratele de dobândă. (…) Începând cu 2026 vom avea un IRCC mai mare, poate chiar şi cu 50 de puncte de bază”, a explicat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România.

Capacitatea românilor de a achiziționa locuințe este grav afectată
Pe fondul acestor scumpiri, interesul românilor pentru achiziția de locuințe este în scădere. Un alt obstacol major este reprezentat de modificările fiscale care vizează creșterea TVA-ului de la 9% la 19% pentru locuințele cu prețuri sub 120.000 de euro. Această schimbare fiscală reduce atractivitatea investițiilor imobiliare și pune presiune suplimentară pe cei care își doresc să devină proprietari.
În acest context, viitorii cumpărători de locuințe trebuie să se pregătească pentru un context financiar mai dificil, cu rate mai mari, condiții mai dure de creditare și prețuri crescute în sectorul imobiliar.