Raluca Prună acuză clasa politică de manipulare și deturnare a atenției de la corupție și risipa bugetară

Raluca Alexandra Prună, fost ministru al Justiției, lansează un atac virulent la adresa discursului public despre pensiile speciale, într-o postare detaliată pe Facebook, în care acuză clasa politică de manipulare deliberată și populism ieftin. Magistratura este, spune ea, transformată în țap ispășitor pentru a satisface setea de dreptate a unei societăți dezinformate și abătute de la sursele reale ale corupției și risipei.

Prună începe postarea cu o reflecție sinceră, declarând că a ales să scrie abia după o analiză atentă, „într-un climat intoxicat” de informații false sau trunchiate.

„Magistrații ies repede la pensie și au pensii nesimțite”, este primul mit desființat de fostul ministru, care explică faptul că vârsta de pensionare a fost deja majorată, iar pensiile sunt reglementate prin lege organică, nu prin privilegii personale.

Raluca Prună
Raluca Prună / SURSA FOTO: Facebook

Comparație dură cu sistemul de ordine publică

Într-o comparație care va stârni, cel mai probabil, reacții din zona de securitate și ordine publică, Prună arată că polițiștii de „15 ori mai numeroși” decât magistrații beneficiază de un sistem de calcul al vechimii care le permite pensionarea chiar și la 38-39 de ani, în unele cazuri.

„O dată șef, toată viața șef sau ieși la pensie”, sintetizează ea ironic, referindu-se la prevederea legală care impune oferirea unei funcții similare după un mandat de conducere în poliție.

Prună acuză direct întreaga clasă politică, de la PSD la PNL, că a creat sistemul de pensii speciale și îl întreține acum prin tăcere complice sau atacuri țintite doar spre justiție.

„De ce? Pentru că e mai simplu. Ceilalți sunt de neatins unii au sindicat, alții au acces la presă sau informații politice”, a scris Raluca Prună.

Ea respinge ideea că reforma sistemului public se poate face cu „sânge în arenă” și cere un audit complet al raptului bugetar, nu o reglare de conturi punctuală cu magistrații.

„Este ridicol ca după un mega scandal de corupție în care vinovatul scapă nepedepsit pentru că denunță tardiv, să apari în presă și să spui: ‘Stai liniștit, ne ocupăm de magistrați.’”

Atac dur la administrația locală și companiile de stat

Postarea aduce în discuție și o temă rar atinsă în mod deschis de foști oficiali risipa bugetară din companiile de stat și administrațiile locale.

„Sunt vreo 2.500 de companii de stat centrale și locale, populate de clientelă politică, care ard bani publici pe nimic. Dar nu deranjează pe nimeni.”

Fostul ministru avertizează că demonizarea sistemului judiciar riscă să conducă la un colaps instituțional.

„Dacă sâcâim magistrații cu manipulări și atacuri, riscăm o plecare în masă din sistem. Justiția nu e o instituție de decor – e un serviciu public esențial.”

Prună îl acuză pe Nicușor Dan de abuz pentru refuzul semnării decretelor de pensionare ale magistraților.

„Trebuie măsuri egale pentru toți (inclusiv internalizarea faptului că nu există “penali” buni și frecventabili și unii răi și nefrecventabili – toți, indiferent pe partid sunt la fel și trebuie să facă pasul în spate).

Ce mai trebuie e să fie respectată legea – faptul că Președintele Nicușor Dan nu semnează decretele de pensionare ale magistraților pe legea actuală este un abuz și ne va costă.

Eu una am votat în mai pentru respectarea legii, nu pentru abuzarea ei.”

Raluca Prună încheie cu un mesaj dur și clar: problema nu este justiția, ci politicienii care au creat și perpetuat sistemul corupt, sub protecția unei tăceri strategice și a unor narațiuni menite să distragă atenția.