Stelian Bujduveanu a semnat mii de dispoziții pentru retrocedarea proprietăților confiscate în perioada comunistă

Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei, a anunțat că a semnat mii de dispoziții noi conform Legii 10/2001, care vizează retrocedarea proprietăților confiscate în mod abuziv în timpul regimului comunist.

Primarul interimar a precizat că aceste dispoziții reprezintă nu doar o responsabilitate administrativă, ci și un pas important pentru a închide răni istorice cauzate de regimul comunist.

„Nu e doar o responsabilitate administrativă – e un pas necesar pentru a închide răni istorice deschise de regimul comunist – răni care au lăsat în urmă nedreptate, umilință și decenii de așteptare”, a scris acesta pe Facebook.

Acesta a adăugat că „nu vorbim doar despre acte sau dosare. Vorbim despre vieți întregi. Despre familii care merită, în sfârșit dreptate”.

Bujduveanu a menționat că a luat măsuri pentru a eficientiza activitatea comisiei responsabile și a garantat că toate dosarele vor fi rezolvate „cât mai repede cu putință – cu seriozitate, legalitate și respect pentru fiecare om în parte”.

„După zeci de ani de așteptare, e timpul ca aceste răni să fie închise”, a adăugat el.

Parlamentul a adoptat o lege care modifică procedura de retrocedare și despăgubire

Amintim că la finalul lunii iunie, Parlamentul României a adoptat o nouă lege care modifică procedura de retrocedare și despăgubire pentru persoanele ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv în perioada comunistă.

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților cu 188 voturi „pentru”, 87 „contra” și 6 abțineri și aduce modificări semnificative Ordonanței de Urgență nr. 83/1999, Ordonanței de Urgență nr. 94/2000 și Legii nr. 165/2013, care reglementează restituirea bunurilor imobile confiscate ilegal în perioada comunistă.

Potrivit noilor prevederi, cererea de retrocedare este considerată valabilă dacă include suficiente informații pentru identificarea solicitantului drept proprietar al imobilului. De asemenea, solicitantul poate modifica obiectul cererii până la soluționarea acesteia de către Comisia specială, în cazul în care apar documente noi care oferă informații suplimentare pentru identificare, fără a schimba însă obiectul inițial al cererii.

Legea mai stipulează că articolul 41 din Legea nr. 10/2001, care reglementează răspunderea pentru distrugerea și degradarea imobilelor preluate abuziv între 6 martie 1945 și 22 decembrie 1989, se va aplica și proprietăților aparținând comunităților minorităților naționale. Totodată, pe perioada în care asupra unui imobil retrocedat există o afectațiune de interes public, noul proprietar va primi o chirie, calculată în funcție de valoarea proprietății, conform grilei notariale valabile la data încheierii contractului de închiriere. Mai multe puteți citi aici.