Potrivit informațiilor oferite de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), aceste rețele nu sunt reglementate de legislația europeană privind roamingul, iar utilizarea lor poate genera costuri foarte mari, chiar și pentru perioade scurte de timp.

ANCOM vine cu mai multe recomandări pentru pasageri

Deși pasagerii se află adesea în Spațiul Economic European, regulile „Roam like at home” nu se aplică atunci când dispozitivul se conectează automat la o rețea non-terestră. În asemenea situații, utilizatorii pot fi taxați cu sume de ordinul zecilor sau chiar sutelor de euro pentru servicii de voce și date, fără să fie conștienți că telefonul nu mai folosește o rețea terestră. Aceste conexiuni se pot activa automat, în funcție de setările telefonului.

Pentru a evita costurile neprevăzute, ANCOM recomandă activarea modului „Avion” în timpul zborurilor și dezactivarea roamingului de date și a celui prin satelit, dacă opțiunea există.

swiss air, avion
SURSA FOTO: Dreamstime

Operatorii de telefonie mobilă au obligația să trimită un SMS de avertizare

Operatorii de telefonie mobilă au obligația să trimită un SMS de avertizare atunci când utilizatorii se conectează la o rețea non-terestră, informându-i despre tarifele aplicabile. De asemenea, la atingerea pragurilor de 50 și 100 de euro (fără TVA), aceștia trebuie să transmită notificări și să solicite acordul clientului pentru continuarea serviciului.

În situația în care utilizatorii consideră că au fost taxați nejustificat, primul pas este să se adreseze operatorului. Dacă problema nu este soluționată, aceștia pot depune o plângere la ANCOM, instituția având competența de a interveni pentru rezolvarea cazului.

Autoritatea a impus mai multe reguli pentru furnizori

O decizie luată anterior de ANCOM arată că furnizorii de comunicații care interconectează rețele internaționale vor trebui să blocheze apelurile din străinătate cu numere naționale falsificate.

„În contextul creşterii semnificative a cazurilor de utilizare în mod fraudulos a resurselor de numerotaţie, ANCOM a identificat şi impune o serie de măsuri pentru limitarea fenomenului denumit „CLI Spoofing” – falsificarea numărului afişat la primirea unui apel. Implementarea acestor măsuri are drept scop reducerea semnificativă a incidenţei unor astfel de cazuri. În urma unei analize aprofundate, a consultării cu principalii furnizori de servicii de comunicaţii electronice şi cu reprezentanţii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, ANCOM a stabilit că blocarea apelurilor iniţiate din afara teritoriului României, care afişează în mod fals anumite numere naţionale, preponderent de telefonie fixă sau numere naţionale, fixe şi mobile, incorecte ori incomplete, este cea mai fezabilă soluţie pentru combaterea acestui fenomen”, arată un comunicat al instituţiei.