Schimbări importante cu privire la pensia de invaliditate! Aceasta va fi acordată, potrivit noii legi a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, numai celor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii, existând astfel mai multe schimbări față de reglementarea din vechea lege a pensiei de invaliditate. Atfel, a fost schimbată prevederea referitoare la stagiul potențial ori la indemnizația de însoțitor pe care o primesc cei pensionați cu gradul I de invaliditate.

Pensia de invaliditate este unul dintre cele patru tipuri de pensie din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563 și care urmează să intre în vigoare pe 1 septembrie 2021. În viitoarea lege, pensia de invaliditate va fi acordată celor care nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare (la fel ca acum), dar care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii (condiție la care se vor raporta autoritățile indiferent de cauza pentru care se cere această pensie ori de gradul de invaliditate).

Legea se referă acum la doar două tipuri de cauze (de pierdere totală sau a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă) în care pensia se acordă dacă sunt îndeplinite și cele două cazuri de mai sus:

  • accidentele de muncă și bolile profesionale;
  • alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.

În noua lege, spre deosebire de cea veche, schizofrenia, SIDA și neoplaziile nu mai sunt expres precizate drept cauze pentru care se poate obține pensie de invaliditate. Se păstrează însă prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din decembrie 1989.

Vor exista, de asemenea, tot trei grade de invaliditate, dar ele vor fi redefinite astfel:

  • gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
  • gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
  • gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.

„Pentru orice grad de invaliditate prevăzut la alin. (1) (cele enumerate mai sus – n.red.), în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, mai prevede proiectul de lege. În orice caz, criteriile de încadrare se vor aproba ulterior, prin hotărâre de Guvern.

Indemnizația pentru însoțitor, revizuirea medicală și stagiul potențial

Noua lege a pensiilor mai cuprinde și acordarea unei indemnizații pentru însoțitor (fixă) pensionarilor de invaliditate încadrați cu gradul I. Acești bani se vor da pe lângă pensie și vor reprezenta 50% din salariul minim brut (dacă ne raportăm la cel de acum, care e de 2.080 de lei, indemnizația ar fi de 1.040 de lei pe lună). Legea actuală prevede și ea acordarea acestei indemnizații, dar cuantumul se calculează diferit (80% din punctul de pensie, care acum este de 1.100 de lei), iar, comparativ cu ce prevede noua lege, diferența între actuala și viitoarea indemnizație nu e una semnificativă (880 de lei și 1.040 de lei).

În plus, ea se va acorda și pe perioada când pensionarul trece la pensia pentru limită de vârstă de la cea de invaliditate, ca urmare a îndeplinirii condițiilor cele dintâi.

În mare, condițiile revizuirii medicale periodice (cu frecvență între unul și trei ani) rămân aproximativ aceleași. Totuși, dacă în legea actuală scrie că nu mai sunt supuși revizuirii medicale cei ce au vârsta mai mică cu până la cinci ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, în proiect nu se mai regăsește exceptarea. Ceea ce ar însemna ca și aceștia să meargă la revizuirile medicale periodice.