Peste 86.000 de români şi-au petrecut ziua de 1 mai în staţiunile din România şi doar 11.000 în străinătate, turiştii cheltuind pentru această minivacanţă aproape şase milioane de euro, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

„Numărul turiştilor care au ales ofertele de turism intern este de aproape 8 ori mai mare decât cel al turiştilor care au ales ca destinaţie străinătatea. Cheltuielile totale generate de acest eveniment se apropie de şase milioane de euro, din care aproape cinci milioane s-au cheltuit în România”, se arată într-un comunicat al FPTR transmis duminică agenţiei Mediafax.

Din totalul turiştilor care au ales destinaţiile interne, 35.000 s-au aflat pe litoral, cu 43% peste aşteptările hotelierilor.

„Anul acesta, la mare, au fost pregătite pentru turişti peste 20.000 de locuri de cazare, dar cererea a depăşit cu mult oferta iniţială. În ultima clipa au fost deschise multe hoteluri, cifra totală a turiştilor veniţi pe litoral, depăşind 35.000”, potrivit FPTR.

De asemenea, pe Valea Prahovei gradul de ocupare a ajuns la 90%, iar în celelalte staţiuni montane de până la 70-80%.

Agroturismul a fost solicitat de aproximativ 18.500 de turişti, capacitatea de cazare din zonele cu tradiţie ajungând la 100%.

În Delta Dunării au ales să petreacă ziua de 1 mai peste 2.000 de turişti.

La aceştia, se adaugă aproximativ 13.000 de turişti care au optat pentru staţiunile balneoclimatice.

În ceea ce priveşte destinaţiile externe, cei mai mulţi români, respectiv 9.000, au ales Bulgaria, urmată de Grecia (800), Turcia (300), Austria-Viena (150), Anglia-Londra (150) şi Ungaria (100).

„Faţă de anul trecut, se constată că numeroase destinaţii nu au fost ofertate datorită numărului mic de zile libere. De aceea, cea mai solicitată destinaţie a fost Bulgaria”, se arată în comunicat.

SURSA: Mediafax