Proiectul depus la Parlament i-ar putea obliga pe furnizorii de energie electrică și gaze să treacă și să citească lunar contorul  pentru clienţii casnici, potrivit noii prevederi. Această măsură își dorește să elimine astfel emiterea facturilor estimative de către furnizori și pe care clienții au obligativitatea să le plătească. 

„Furnizorul trebuie să asigure citirea lunară a contorului pentru consumatorii casnici, să pună la dispoziţia acestora mai multe modalităţi de plată a energiei furnizate şi să permită să opteze pentru oricare dintre acestea.
Facturile de electricitate emise de furnizorii din domeniu pentru consumatorii casnici au început să fie împovărătoare comparativ cu bugetul acestora. Prin emiterea unor facturi estimative de către furnizori şi prin obligativitatea plăţii acestora, foarte mulţi consumatori casnici, din care majoritatea pensionari, au devenit creditorii furnizorilor. Mai clar spus, în cazul emiterii facturii estimative, în care indexul evaluat este mai mic decât cel de pe contor, clientul casnic este obligat prin lege să plătească factura, altfel acestuia i se reziliează contractul şi este debranşat de la electricitate”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului. 

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional, informează Agerpres.