Până acum, bolnavi cronici care nu reuşeau să se prezinte la cabinetul medicului de familie la o dată programată sau pur şi simplu refuzau programarea, erau nevoiţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale. Aceşti pacienţi nu puteau beneficia de prescripţii medicale în regim compensat.

"Am solicitat reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să modifice această prevedere, astfel încât pacienţii cronici să poată beneficia de medicamente compensate chiar în lipsa unei programări. De asemenea, purtăm discuţii pentru creşterea valorii punctului per capita la medicii de familie, în limitele bugetare", a declarat ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli.

Acest ordin, care priveşte aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012 se află în dezbatere publică, pe pagina de web a CNAS.

Contractul-cadru ar trebui să intre în vigoare la 1 iunie, însă deja stârneşte neumulţumiri printre medicii de familie. Primii care au spus că dacă acest contract se aprobă în forma actuală, nu vor mai prescrie reţete compensate, au fost medicii clujeni.