Fondul Monetar Internaţional (FMI) va aloca României, în august şi septembrie, drepturi speciale de tragere (DST) în valoare totală de circa 1,4 miliarde dolari, ca parte a unui program amplu prin care Fondul va suplimenta lichidităţile statelor membre prin majorarea rezervelor valutare.

Astfel, FMI va aloca statelor membre ale instituţiei, la 28 august, drepturi speciale de tragere în valoare totală de 250 miliarde dolari. Conducerea Fondului a aprobat operaţiunea la 17 iulie, în urma unui angajament al liderilor statelor din G20, la un summit din luna aprilie, pentru majorarea lichidităţilor.

Echivalentul a aproape 100 de miliarde de dolari din total va fi destinat pieţelor emergente şi statelor în curs de dezvoltare, din care ţările cu venituri reduse vor primi peste 18 miliarde de dolari.

Alocarea generală a drepturilor va fi destinată participanţilor la Departamentul Drepturilor Speciale de Tragere (din care fac parte în prezent toate cele 186 de state membre), în funcţie de cotele deţinute. Astfel, fiecare ţară va primi DST-uri echivalente cu 74% din cota deţinută, iar alocaţiile totale ale ţărilor membre ar putea urca la un nivel corespunzător sumei de 283 de miliarde de dolari, de la aproximativ 33 de miliarde de dolari (21,4 miliarde DST).

FMI acordă 316 miliarde de dolari statelor membre

Separat, a intrat în vigoare un amendament la un acord al FMI care prevede o alocare excepţională de DST-uri care va fi efectuată la 9 septembrie, şi va fi în valoare de 21,5 miliarde de drepturi (circa 33 miliarde dolari). Prin cele două operaţiuni, alocaţiile statelor membre vor ajunge la 204 miliarde DST-uri (circa 316 miliarde dolari).

România va primi 763,7 milioane de DST-uri (circa 1,183 miliarde dolari) în cadrul alocaţiei generale, şi alte 145,1 milioane de DST-uri (224,9 milioane dolari) în cazul alocaţiei speciale. Astfel, România va primi în total 908,8 milioane DST-uri, echivalente cu aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

SURSA: Mediafax