Data la care România va intra complet în Schengen

România va intra în Schengen terestru până la finalul acestui an, asta este promisiunea prim-ministrului Marcel Ciolacu. De asemenea, el a mai spus că, de anul viitor, românii care doresc să meargă în Statele Unite ale Americii (SUA) nu mai au nevoie de viză.

Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că, din 2026, România va adera la OECD. Potrivit lui Marcel Ciolacu, cel mai important proiect pentru Românie este intrarea în OECD.

”România peste o lună de zile va intra aerian şi maritim (în Spaţiul Schengen – n.r.). Normal că va trebui o atenţie şi mai mare, vor fi provocări mai mari, fiind la început.

Eu vă garantez că până la sfârşitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru.

Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în 2026, România va intra în OECD, cel mai important proiect de ţară este aderarea la OECD”, a declarat Marcel Ciolacu.

spațiul Schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce înseamnă aderarea la OECD pentru România?

Șeful Guvernului de la București a oferi explicații cu privire la semnificația pe care OECD o are pentru România.

Marcel Ciolacu a declarat că cele mai importante sarcini pentru decidenții din România includ realizarea reformelor din PNRR. Ele se suprapun cu reformele necesare pentru aderarea la OECD.

El a explicat că, odată ce România va fi membră a OECD, se va afla alături de toate statele dezvoltate din lume.

Ciolacu a adăugat că indiferent de cine va conduce România, țara nu va mai fi deviată de la parcursul său, iar aderarea la OECD va atrage investiții semnificative, deoarece reprezintă un mecanism de upgrade similar cu cel al softurilor de calculator, facilitând alinierea la standardele statelor dezvoltate.

Potrivit prim-ministrului, acesta este viitorul României.

”Astea sunt cele mai importante lucruri pe care le au de făcut decidenţii din România. Ca să realizăm aceste lucruri trebuie să facem reformele din PNRR care sunt suprapuse cu reformele pentru aderarea la OECD. În momentul în care am itrat în OECD, România este alături de toate statele dezvoltate din lume. Poate să vină oricine să conducă România, nimeni nu o să mai întoarcă România din drumul ei, Vor veni cele mai mari investiţii odată cu aderarea la OECD, fiindcă e un mecanism, se face upgrade ca la softurile la calculator, ca să fii alături de statele dezcoltate. Îsta e viitorul României”, a subliniat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu SURSĂ FOTO: Facebook

România este o țară independentă energetic

De asemenea, șeful Guvernului a evidențiat faptul că România se bucură de independență energetică. Marcel Ciolacu a mai spus că România va deveni unul dintre principalii furnizori de energie din Europa.

El a indicat că există dezvoltări în curs prin PNRR, Fondul de mediu și Fondul de modernizare. Ciolacu a prevăzut că România va deveni unul dintre cei mai importanți exportatori de energie din Europa, concentrându-se pe energia verde.

”Suntem independenţi energetic, am făcut faţă la toate provocările de acum, avem dezvoltări prin PNRR, prin Fondul de mediu, prin Fondul de modernizare, toate în derulare. România va fi unul dintre cei mai mari exportatori de energie din Europa, energie verde”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Austria nu vrea România complet în Schengen

Gerhard Karner, ministrul austriac al Afacerilor Interne, a declarat că Austria va analiza deschiderea frontierelor terestre abia după ce se vor vedea rezultatele deschiderii spațiului Schengen pentru Bulgaria și România în ceea ce privește transportul aerian și maritim.

Conform declarațiilor lui Gerhard Karner, orice altă decizie ar fi luată în grabă și ar putea avea efecte adverse.

„După lungi negocieri cu Sofia și București, am ajuns la un compromis la sfârșitul anului trecut, dar încă nu știm cum va funcționa Schengen de la sfârșitul lunii martie”, a spus acesta, notează radioul public bulgar.