Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus despre Comisia Europeană că este de acord ca România să adere la spațiul Schengen, conform Antena3.

„Mă bucur să mă aflu alături de Comisarul european Dimitris Avramopoulos, prezența domniei sale fiind o dovadă în plus că Președinția română și a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană au priorități comune și lucrează foarte bine împreună. Sunt convinsă că această colaborare va conta în mod determinant în rezolvarea dosarelor dificile pe care le avem de gestionat.

Sunt multe dosare dificile, cu care Uniunea se confruntă și pe care noi ni le-am asumat. Ni le-am asumat pentru că ne dorim ca Președinția României la Consiliul UE să însemne un moment de dezvoltare a capacităților europene în domenii esențiale. Și pentru că vorbeam de acest angajament, vreau să remarc obținerea acordului politic pe dosarul privind interoperabilitatea sistemelor de informații la nivelul Uniunii Europene, în urma trialogului de marți. Este un prim pas înainte într-un dosar foarte important pentru ceea ce înseamnă siguranța și securitatea spațiului european și o prioritate pentru președinția noastră”, a spus Carmen Dan. 

Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat, miercuri, că România îndeplineşte încă din 2011 criteriile tehnice pentru a adera la Schengen şi a subliniat că este timpul ca decizia politică să fie aceea care să aducă ţara noastră în spaţiul de liberă circulaţie. 
 
„Din 2011 România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a adera la Schengen. Lucru, de altfel, afirmat de către Comisia Europeană. Din păcate, decizia este politică. România şi-a îndeplinit toate obiectivele ca şi cum ar fi fost membru în spaţiul Schengen. Cred că este timpul ca decizia politică să fie aceea care să aducă România în Schengen. Eu am încredere şi mă bazez în acest aspect pe declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a spus că în acest an România trebuie să adere la spaţiul Schengen şi aceeaşi declaraţie a fost făcută de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Eu sper să găsim decizia politică, pentru că dacă vorbim de unitate şi de coeziune atunci acest lucru trebuie să se reflecte şi legat de spaţiul Schengen”, a punctat Viorica Dăncilă, la Bruxelles, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor, întrebată de un reprezentant al aleşilor locali din România dacă în perioada în care România va deţine preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului UE va fi apăsată şi „pedala” pe chestiunea privind aderarea la Schengen, transmite DCNews.