Așadar, lucrările de construcţii au crescut cu 3,5% în UE şi cu 3,9% în zona euro în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022, conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Germania (12,6%), Slovenia (9,8%) şi Polonia (7%).

România și Ungaria au înregistrat cele mai mari scăderi ale construcțiilor

La polul opus, ţările cu cel mai important declin al lucrărilor de construcţii au fost Ungaria (minus 5%) şi România (minus 4,3%). În cazul României, declinul de 4,3% din luna ianuarie vine după o scădere de 0,3% în luna decembrie.

În ritm anual însă, luna ianuarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2022, România este printre ţările membre UE unde lucrările de construcţii au înregistrat cele mai importante creşteri, cu un avans de 5,9%, fiind devansată doar de Slovenia (26,7%), Slovacia (14,7%) şi Portugalia (6,3%). Comparativ, lucrările de construcţii au crescut cu 0,9% în zona euro şi cu 1,4% în Uniunea Europeană.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 66,1% în luna ianuarie

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 66,1% în luna ianuarie a acestui an, faţă de luna precedentă, însă a crescut cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a redus cu 4,3% în ianuarie faţă de decembrie. Comparativ cu ianuarie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 7,2%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

pe elemente de structură, s-au înregistrat creșteri la lucrările de reparaţii capitale (+18,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+11,4%), în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul s-a majorat în ianuarie 2023 cu 7,2% an la an. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+17,0%) şi la lucrările de construcţii noi (+10,9%), în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 12,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 18,0%. Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 0,1%.