România şi Republica Moldova vor interconecta, prin construcţia unui gazoduct între Ungheni şi Iaşi, sistemele de transport a gazelor naturale, beneficiari urmând să fie consumatorii din cele două ţări, se arată într-un comunicat al guvernului de la Chişinău.

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a avut o întîlnire la Chişinău cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, principalele subiecte discutate vizând colaborarea între cele două ţări în sectorul energetic.

„În particular s-a discutat despre stadiul de realizare a proiectului construcţiei liniei electrice de interconexiune de 400 kV Bălţi-Suceava. Totodată, în contextul identificării unor variante alternative de aprovizionare cu energie electrică, s-a examinat oportunitatea interconexiunii liniilor electrice pe direcţia Ungheni-Iaşi, în cadrul construcţiei staţiei electrice de la Ungheni”, se spune în comunicat.

De asemenea, s-a convenit asupra construcţiei unui gazoduct de interconexiune a sistemului naţional de gazificare cu cel al României pe direcţia Ungheni-Iaşi, care, eventual va permite livrarea gazelor naturale în ambele sensuri, beneficiari urmînd să fie consumatorii din Republica Moldova şi România, potrivit sursei citate.

Filat a menţionat că asigurarea securităţii energetice a ţării reprezintă o prioritate şi un obiectiv strategic al Guvernului Republicii Moldova, exprimîndu-şi convingerea că înţelegerile care au fost atinse între autorităţile celor două ţări vor fi realizate integral şi a menţionat că la etapa actuală acestea se realizează conform programului.

SURSA: Mediafax