‘Suntem de acord cu Franţa, Germania, Finlanda şi alte state pentru a spune că România şi Bulgaria nu pot, în acest stadiu, să se alăture spaţiului Schengen’, a declarat oficialul olandez, după întrevederea avută cu omologul său francez Laurent Wauquiez.

‘Conform rapoartelor întocmite de Comisie, există prea multe deficienţe pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen (…). Am decis să lucrăm asupra definirii unui ansamblu de criterii ce trebuie respectate şi pornind de la care să punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la Schengen’, a adăugat ministrul olandez.

În ce-l priveşte, Laurent Wauquiez a respins ideea unui ‘calendar cu date artificiale’. ‘Da, România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, au realizat eforturi uriaşe pentru a ameliora eficienţa frontierelor lor, lupta anti-corupţie, sistemul judiciar, însă criteriile nu sunt îndeplinite’, a subliniat Wauquiez.

Franţa şi Germania au decis, la 21 decembrie 2010, să blocheze primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în martie 2011, insistând pe carenţele acestor două state în materie de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate. Finlanda s-a alăturat acestei poziţii la 20 ianuarie, iar Norvegia a exprimat, la 4 februarie, rezerve faţă de aderarea celor două state la spaţiul european de liberă circulaţie a persoanelor.

Te-ar putea interesa și: