Cum aparatele sovietice aveau o capacitate redusă de transport pentru încărcături ofensive, se impunea căutarea de tehnică de zbor cu performanțe superioare și avionul F-16 de producție americană a fost identificat drept cel mai potrivit pentru dimensiunile țării carpatice. Au fost cumpărate 12 exemplare din dotarea forțelor Portugaliei, achiziție completată ulterior cu noi aparate.

Prea puține pentru a face față misiunilor din timp de pace, s-a analizat o nouă variantă de dotare și cele 32 de F-16 din Norvegia au fost considerate ideale pentru acoperirea spațiului aerian românesc. Apare însă o mare problemă, provocată de ofițerii români care au venit cu soluția și de cei din alianța militară numită NATO. Cel mai nou avion este din anul 1984 și s-a scris în perioada interbelică despre completa uzură morală a tehnicii de luptă în numai șapte ani. Este adevărat că F-16 a fost conceput să suporte montarea de noi echipamente, dar are o vârstă respectabilă în raport cu ceea ce s-a construit după anul 1984.

Tranzacția este îngrozitoare la adresa poporului român și a piloților

Trebuie precizat că tranzacția este îngrozitoare la adresa poporului român și a piloților. Nu se precizează faptul că aparatele care urmează să fie luate sunt F-16 A, mult mai puțin performante decât variantele C și E. Mai trebuie spus încă un adevăr. Fiecare variantă are mai multe serii de producție, orice block nou fiind îmbunătățit serios. Oferta norvegiană se referă la avioane din seria 15 și au fost foarte folosite pentru a controla spațiul imens al țării nordice. Uzura a fost amplificată de condițiile meteo dure și de influența apei sărate.

Trebuie să mai observăm și caracterul celor care se ocupă de astfel de tranzacții. Vând și cumpără indiferenți la soarta celor care vor utiliza mașinile de zbor. Nici măcar Adolf Hitler, renumit prin politicile criminale, n-a umilit România în așa hal. Au fost oferite pentru războiul început în iunie 1941 50 de avioane Me-109 E care reprezentau coloana vertebrală a aviației germane de vânătoare. Dotate cu mitraliere și tunuri de calibrul 20 mm, avioanele au asigurat superioritatea aeriană împotriva forțelor sovietice în anul 1941. Erau bune și la nivelul anului 1942 pe Frontul de Est. Au mai fost primite din Reich alte 15 exemplare pentru a compensa pierderile. Dacă ținem cont că Germania lupta împotriva coloșilor militari numiți Uniunea Sovietică și Marea Britanie, cele care primeau și tehnică de luptă din SUA, efortul Berlinului era de apreciat.

Oare chiar trebuie să cumpărăm mereu vechituri? Există cumva ceva comisioane consistente?