Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș susține că România va fi afectată din punct de vedere al turismului de rata scăzută de vaccinare, iar acest lucru va avea un efect șocant în societate.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care, expertul a consultat un document potrivit căruia un grup mare de persoane anula o rezervare în România pentru a merge în Portugalia, iar motivul invocat era rata de vaccinare. Dacă Portugalia este pe primul loc în Europa la imunizare, România ocupă ultima poziție.

„Rata scăzută de vaccinare afectează masiv turismul românesc – efectul va fi ca o undă de șoc prin societatea românească (antreprenorii, angajații, familiile lor)”, a explicat Răzvan Cherecheș.

În același timp, expertul spune că Guvernul putea face mai multe lucruri pentru informarea populației, iar în acest mod, numărul persoanelor vaccinate ar urma să crească.

„Guvernul ar fi trebuit toată vara să educe populația privind importanța vaccinării”, a adăugat Răzvan Cherecheș.

Record de persoane vaccinate în România 

Amintim faptul că odată cu creșterea alarmantă a numărului de infectări, numărul românilor care se vaccinează este într-o continuă creștere. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că 67.252 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În cursul zilei de vineri, 30.941 de persoane și-au început schema de imunizare, 4.234 s-au prezentat pentru rapel, în timp ce 32.077 de persoane s-au vaccinat cu cea de-a treia doză.

În ceea ce privește dozele administrate în utlima zi, 16.655 de persoane au ales vaccinul Johnson & Johnson, 13.878 de persoane au ales Pfizer, 394 Moderna și 14 AstraZeneca, pentru prima doză de vaccin. Pentru cea de-a treia doză de vaccin s-au folosit 30.947 de doze Pfizer și 1.130 de Moderna.

De menționat este faptul că de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent. 5.730.849 de persoane au fost imunizate, în timp ce 5.506.267 au primit schema completă. Pe de altă parte, 322.993 de persoane au fost vaccinate cu doza a treia. În total, aproximativ o treime dintre români sunt vaccinați anti-COVID.

Evoluția pandemiei din România este și ea îngrijorătoare. Potrivit datelor publicate vineri de GCS, În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus dintre care 266 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.