România în fața unor schimbări majore

Fostul prim-ministru Victor Ponta a oferit o serie de comentarii incisive cu privire la noul context politic generat de avansul semnificativ al lui Nicușor Dan în cursa prezidențială, într-o intervenție televizată duminică seara.

Ponta a abordat multiple teme – de la implicațiile economice imediate până la perspectivele relațiilor internaționale ale României – schițând un tablou complex al direcției în care ar putea merge țara, notează România TV.

Victor Ponta a descris votul recent ca fiind unul pro-european, cu impact pozitiv asupra stabilității financiare a României. În opinia sa, această orientare va funcționa ca un „respiro economic”, întârziind pentru câteva luni degradarea ratingului suveran al țării la nivelul de „junk”.

 ”Cel puțin pentru patru-cinci luni, va fi amânată intrarea țării în categoria junk”, consideră Ponta.

El a afirmat că această evoluție va calma piețele și va duce, cel puțin pe termen scurt, la o deschidere pozitivă a Bursei de Valori București.

Victor Ponta
SURSA FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda

Un guvern de reconstrucție, cu Ilie Bolojan în frunte?

În ceea ce privește conturarea viitorului executiv, Ponta anticipează o formulă guvernamentală condusă de Ilie Bolojan, în care și Partidul Social Democrat va avea un rol activ. El consideră că noul cabinet va fi nevoit să repare greșelile comise de echipa precedentă, aflată în cadrul aceleiași alianțe politice.

”Dacă vor putea să obțină câțiva miniștri, sigur că îi vor obține. Va fi un guvern care va trebui să repare ce a stricat fostul guvern al aceleiași coaliții”, a pus fostul lider al social-democraților.

Totuși, Ponta avertizează că măsurile economice care urmează vor fi nepopulare și vor afecta în special categoriile vulnerabile, excluzându-i pe cei cu venituri ridicate, în special simpatizanții lui Nicușor Dan.

Tensiuni în relațiile cu Washingtonul

Un alt punct sensibil menționat de Ponta este relația cu Statele Unite. El consideră că România riscă să piardă din sprijinul american, în special în contextul reorganizării priorităților strategice ale SUA. Fostul premier a invocat existența unor liste neoficiale: una care vizează prezența militară americană în diverse țări, și alta legată de exporturile de echipamente pentru inteligență artificială.

În lipsa unui loc favorabil pe aceste liste, România ar putea rămâne în afara unor fluxuri esențiale de tehnologie și securitate, mai ales după liberalizarea prețurilor la energie, ceea ce ar putea adânci vulnerabilitățile economice.

”Dacă nu suntem pe acea listă, după liberalizarea prețurilor la energie, vom avea mari probleme”, consideră Ponta.

Visa Waiver, o umilință diplomatică

Ponta a exprimat și dezamăgirea față de excluderea României din programul Visa Waiver, petrecută în preajma primului tur al alegerilor prezidențiale.

El a catalogat această decizie drept nedreaptă și a afirmat că reintrarea în program este incertă în acest moment.

”Nu știu dacă vom fi băgați la loc în programul Visa Waiver”, a mai spus, sceptic, Ponta.