Hidroelectrica raportează un profit la jumătate în primul trimestru din 2025

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, raportează o scădere abruptă a profitului net în primul trimestru al anului, până la 589 milioane lei, cu 56% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut (1,326 miliarde lei). Rezultatele financiare reflectă un declin accentuat al producției de energie electrică, afectată de condițiile hidrologice nefavorabile.

Potrivit raportului transmis Bursei de Valori București (BVB), producția netă de energie a scăzut cu 38%, până la 2.654 GWh – cel mai redus nivel înregistrat într-un prim trimestru din ultimii 10 ani. Compania a invocat o secetă hidrologică severă drept principal factor perturbator, cu un debit mediu al Dunării în scădere cu circa 40% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 4.257 mc/s.

Veniturile operaționale au coborât cu 26%, atingând 1,868 miliarde lei, comparativ cu 2,536 miliarde lei în T1 2024.

„În primul trimestru al anului 2025, producţia netă de energie electrică a înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ 38% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ajungând la 2.654 GWh, cea mai scăzută valoare pentru trimestrul I din ultimii 10 ani. Acest impact semnificativ este cauzat în principal de condiţiile hidrologice deficitare, respectiv o perioadă de secetă hidrologică severă, cu un debit mediu al Dunării în trimestrul I 2025 de doar 4.257 mc/s, în scădere cu aproximativ 40% faţă de perioada similară a anului 2024. Această influenţă a riscului  hidrologic a fost deja anticipată de companie şi integrată în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2025. Printr-o abordare prudentă şi o planificare financiară riguroasă, impactul condiţiilor naturale a fost atenuat parţial prin adaptarea strategiei comerciale, respectiv tranzacţionarea pe piaţa forward şi consolidarea segmentului de furnizare”, se arată în raportul Hidroelectrica.

Compania a menționat că a reușit să atenueze parțial efectele printr-o strategie comercială prudentă, axată pe tranzacționarea forward și consolidarea segmentului de furnizare.

Hidroelectrica a continuat extinderea pe segmentul de furnizare

În ciuda contextului nefavorabil, Hidroelectrica a continuat extinderea pe segmentul de furnizare. La 31 martie 2025, compania administra 630.927 de locuri de consum, cu 8% mai mult decât în urmă cu un an. Creșterea a fost alimentată atât de intrarea unor noi clienți casnici, cât și de un avans mai accelerat în segmentul noncasnic.

„Această dinamică susţine atât diversificarea veniturilor, cât şi reducerea expunerii la volatilitatea pieţei angro, aliniindu-se obiectivului strategic de echilibrare a portofloliului”, precizează compania.

Hidroelectrica
SURSA FOTO: Facebook, Hidroelectrica

În luna ianuarie, Hidroelectrica s-a situat pe poziția a doua în topul furnizorilor în regim concurențial, cu o cotă de piață de 14,56%, conform datelor ANRE. Clasarea vine în contextul reorganizării pieței, prin fuziunea PPC Energie cu PPC Energie Muntenia, în cadrul grupului PPC din România.

Infrastructură și poziție strategică

Hidroelectrica operează 188 de centrale hidroelectrice și microhidrocentrale, inclusiv cinci stații de pompare, cu o capacitate totală instalată de circa 6,3 GW, la care se adaugă parcul eolian Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. Cele mai importante unități de producție sunt cele din Porțile de Fier și Vâlcea.

Compania joacă un rol esențial în asigurarea securității Sistemului Energetic Național (SEN), fiind și principalul furnizor de servicii de sistem.

Listată pe Bursa de Valori București din iulie 2023, Hidroelectrica are o capitalizare de 52,62 miliarde lei.