România lovește Rusia pe plan energetic. Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja

România are un „potenţial extraordinar să fie un pilon de stabilitate şi centru energetic”, susține Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a oferit noi informații pe acest subiect în cadrul la conferinţei internaţionale „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, desfășurată la Sinaia, miercuri.

Miercuri, Sebastian Burduja a subliniat că Europa a reușit să reducă dependența față de sursele de energie furnizate de Rusia.

Acest lucru a venit ca un efect pozitiv în urma agresiunii rusești împotriva Ucrainei. În acest fel, „arma” energiei, nu va mai putea fi folosită pentru șantajul politic.

„Cred că problema principală din această parte a lumii este energia, este sufletul competitivităţii economice (…). A fost importantă şi în problema geopolitică a regiunii noastre, de-a lungul anilor.

Ce a reuşit Rusia lui Putin – a eliberat în final această regiune de dependenţa de această armă, folosită cu multe ocazii pentru şantaj”, a spus ministrul Energiei.

România ar putea deveni un mare centru energetic regional

România are potențialul de a adânci această „lovitură” dată Rusiei. Țara noastră poate deveni, în următorii ani, un important centru energetic pentru regiune. Ministrul Energiei precizează că acest scenariu este susținut de date.

„România are un potenţial extraordinar să fie un pilon de stabilitate şi centru energetic. Şi nu spun asta ca ministru al Energiei, ci pur şi simplu, dacă vreţi, cu pălăria de economist.

Dacă vă uitaţi la date şi care sunt planurile pentru următorii ani, sunt remarcabile aceste date”, a precizat Sebastian Burduja.

În zilele de miercuri și joi, reprezentanți oficiali atât din țară, cât și din străinătate, se reunesc la conferința internațională organizată de New Strategy Center la Sinaia. Aceasta abordează subiectul „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”.

La conferință participă specialiști în domenii variante. Dintre acestea amintim mediile academic, diplomatic și de business. Printre temele abordate se vor număra și:

  • securitatea energetică;
  • potenţialul energiei verzi;
  • securitatea alimentară;
  • domeniul telecomunicaţiilor şi cel cyber;
  • infrastructura critică;
  • domeniul sănătăţii;
  • provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucţie;
  • conectivitatea dintre România, Republica Moldova şi Ucraina;
  • rolul SUA în regiunea Mării Negre.