Gazprom este investigată pentru reducerea masivă a vânzărilor de benzină pe piața internă. Potrivit instituției de reglementare, între 20 mai și 27 iunie, vânzările pe bursa de materii prime din Sankt Petersburg au scăzut cu 74% pentru benzina de tip Ai-92 și cu 50% pentru benzina Ai-95.
Rusia acuză Gazprom de restricționarea ofertei interne
FAS consideră aceste acțiuni inacceptabile, mai ales într-o perioadă de cerere crescută determinată de factori sezonieri, și susține că există indicii privind încălcarea legislației în domeniul concurenței. Anunțul vine în contextul în care Guvernul rus analizează măsuri menite să limiteze exporturile de benzină pentru a stabiliza prețurile interne, care au înregistrat creșteri semnificative.
„În această perioadă de cerere crescută din cauza factorilor sezonieri, FAS consideră că astfel de acţiuni sunt inacceptabile şi conţin semne ale încălcării legislaţiei privind concurenţa”, a informat FAS într-un comunicat de presă citat de Reuters.
Gazprom, companie controlată de stat și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei, se confruntă cu această investigație într-un moment dificil. În luna mai, consiliul director al gigantului energetic a recomandat acționarilor să nu aprobe plata dividendelor pentru anul 2024 în cadrul Adunării Generale Anuale, chiar dacă grupul a revenit pe profit în acest an.

Rusia redirecționează surplusul de gaze către alimentarea centrelor de date dedicate inteligenței artificiale
Amintim că Rusia este țara care deține cele mai mari rezerve mondiale de gaze naturale. În acest context, autoritățile de la Moscova caută soluții pentru a valorifica surplusul de gaze, inclusiv prin utilizarea acestora în alimentarea centrelor de date, în condițiile în care exporturile către Europa continuă să scadă semnificativ.
Alexei Chekunkov, ministrul Dezvoltării pentru Orientul Îndepărtat și regiunea arctică, a explicat că regiunile nordice ale Rusiei se confruntă acum cu un surplus de gaze naturale.
În acest context, principalii investitori își îndreaptă tot mai mult atenția către sectorul chimic. Totodată, surplusul de gaze ar putea fi valorificat și pentru alimentarea cu energie a centrelor de date dedicate inteligenței artificiale (AI).
„Anterior, jumătate de miliarde metri cubi pe zi mergea prin conducte către Vest, dar acum nu, şi întrebarea ce facem cu acest gaz este extrem de urgentă”, a declarat Alexei Chekunkov, ministrul Dezvoltării pentru Orientul Îndepărtat și regiunea arctică, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.