România riscă să dispară ca națiune, avertizează Mircea Geoană

În primul rând, Mircea Geoană a tras un semnal de alarmă privind viitorul României, subliniind riscurile demografice și politice cu care se confruntă țara. El a spus că vede „un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca națiune”.

În acest context, secretarul general al NATO a evidențiat migrația tinerilor și problemele demografice ca fiind principalele provocări. Acesta a menționat că, în ciuda progreselor realizate în ultimii 30 de ani, România se confruntă cu limitări în actualul model de organizare politică și economică.

„Văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca națiune. Este plină cartea de istorie de națiuni care nu mai există. Faptul că avem atâția tineri care aleg să plece din țară plus o demografie catastrofală eu o văd ca un risc”, a declarat Mircea Geoană.

Politica și societatea românească are nevoie de o schimbare fundamentală

Geoană a subliniat necesitatea unei schimbări fundamentale în politica și societatea românească pentru a asigura o dezvoltare continuă, mai ales în contextul schimbărilor globale, cum ar fi dezvoltarea inteligenței artificiale. El a accentuat că, deși România se află într-un moment favorabil, integrată în UE și NATO, aceasta nu este o garanție suficientă pentru viitor.

În acest sens, Geoană a spus că „nu poți să crești doar în 10 mari orașe, ai nevoie să te duci și în restul țării. Dacă noi rămânem în urmă la nivel de inovare, riscăm să pierdem trenul. Contractul social este complet deformat, copii din familii sărace, cartiere din marile orașe care nu au ajuns să termine liceul”.

În opinia sa, în 10-20 de ani România poate să ajungă o țară dezvoltată, o țară influentă. Mircea Geoană consideră că „locul României nu este la periferia Europei, ci în centrul ei, pentru că zona asta devine mult mai influentă în direcțiile de acțiune la nivel european, inclusiv în ce privește capitalul străin”.

România ar trebui să urmeze exemplul Irlandei

Referindu-se la exemplul Irlandei, care a evoluat de la una dintre cele mai sărace națiuni din Uniunea Europeană la una dintre cele mai prospere, Mircea Geoană a sugerat că România ar trebui să urmeze un model similar de dezvoltare. Acest lucru implică o schimbare a Constituției și abordarea problemelor precum corupția, lentoarea deciziilor politice și nepotismul în administrație, a punctat oficialul NATO.

„Dacă recunoaștem asta și ne vedem de treabă, avem o mare șansă în viitor. Paradoxul românesc este că ne descurcăm individual foarte bine și colectiv avem o dificultate”, a comentat oficialul NATO.

El a îndemnat la o participare activă la alegerile viitoare, care, în opinia sa sunt cele mai importante din ultimii 30 de ani, subliniind importanța alegerii liderilor potriviți pentru un nou ciclu istoric.

„Niciuna dintre alegerile dinainte nu se compară cu cele de acum pentru că începe un ciclu istoric nou, cu alegeri în SUA, în Europa. Vă rog din inimă, alegeți oamenii care vi se par cei mai potriviți chiar dacă uneori ne înșelăm. Uneori votăm răul cel mai mic dar ar trebui să votăm oamenii care vă dau speranță că pot schimba ceva în țară”, spune Mircea Geoană.