Eugene Kaspersky, creatorul Kaspersky Lab, compania rusească producătoare de programe de securitate care a descoperit virusul Flame, a declarat miercuri, la Tel Aviv, că ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Israelul, China, Rusia şi, posibil, India, Japonia şi România ar avea capacitatea de a dezvolta un astfel de software dăunător, care a atacat recent calculatoare în Iran şi în alte părţi din Orientul Mijlociu. El nu a precizat însă care ar fi ţara ce s-ar afla, în opinia sa, în spatele virusului Flame.

Kaspersky a atras atenţia că numai un efort la nivel mondial poate opri apariţia unei ere a "terorismului cibernetic". ‘"Nu este război cibernetic, este terorism cibernetic şi mă tem că este doar începutul jocului. Mă tem că va fi sfârşitul lumii aşa cum o ştim", a declarat presei Kaspersky, cu ocazia unei conferinţe despre securitatea cibernetică la Universitatea Tel Aviv.

Eugene Kaspersky: "Sunt speriat, credeţi-mă!"

Ştirile despre virusul Flame au apărut săptămâna trecută. Potrivit unor cercetători, dovezile tehnice sugerează că virusul a fost creat de acelaşi stat sau de aceleaşi state care au comandat "viermele" Stuxnet ce a atacat programul nuclear al Iranului în 2010.

În ultimele luni, oficialii americani au devenit mai deschişi în legătură cu activitatea Statelor Unite şi a Israelului în privinţa Stuxnet, care a avut ca ţintă centrala de îmbogăţire a uraniului Natanz din Iran.

Occidentul suspectează Iranul că dezvoltă arme atomice. Teheranul neagă şi spune că programul de îmbogăţire a uraniului nu are decât scopuri civile.

Experţi în securitate afirmă că Flame este unul dintre cei mai sofisticaţi viruşi descoperiţi până în prezent. Aceştia investighează virusul, despre care cred că a fost lansat special pentru infesta calculatoare din Iran şi din Orientul Mijlociu.

Întrebat dacă Israelul este parte a soluţiei sau parte a problemei în privinţa războiului cibernetic, Kaspersky a răspuns: "Amândouă".

"Flame este extrem de complicat, dar cred că multe ţări pot face acelaşi lucru sau aproape acelaşi lucru, chiar şi ţări care nu au destulă expertiză la acest moment. Pot angaja sau răpi ingineri sau pot angaja experţi în hacking (‘hacktivists’)", a spus el.

Kaspersky a precizat că guvernele trebuie să coopereze pentru a opri astfel de atacuri, aşa cum au făcut cu armele nucleare, biologice şi chimice. Sistemele de operare trebuie reconcepute, a adăugat el.

Kaspersky a subliniat că viruşi precum Flame sau Stuxnet au o durată de viaţă limitată şi a atras atenţia că ar putea exista viruşi nedescoperiţi. "Este destul de logic să fi fost concepute noi arme cibernetice şi poate că există calculatoare care sunt infectate", a atras el atenţia. La identificarea Flame, Kaspersky Lab a precizat că "funcţionalitatea şi complexitatea nou descoperitului program malware le depăşesc pe cele ale altor ameninţări cibernetice cunoscute în prezent". Originea virusului nu a fost identificată, fiind însă suspectat Israelul, cunoscut pentru inovaţiile sale tehnologice şi campania împotriva presupusului program nuclear al Iranului.
Sursa: Agerpres