Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 1,5% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut uşor până la 1,8%, de la 1,7% în august, scrie Agerpres.

Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro se îndepărtează de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,6%), Estonia (3,9%) şi Letonia (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,1%), Irlanda (0,2%) şi Finlanda (0,8%).

Comparativ cu august 2016, inflaţia anuală a scăzut în nouă state membre UE, a rămas stabilă în şapte şi a crescut în 11 ţări (inclusiv România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut în septembrie combustibilii pentru transport (0,20 puncte procentuale), restaurantele şi cafenelele (0,15 puncte procentuale) şi tutunul (0,10 puncte procentuale).

De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflaţiei a venit din partea protecţiei sociale (minus 0,05 puncte procentuale), telecomunicaţii (minus 0,04 puncte procentuale) şi legume (minus 0,02 puncte procentuale).