România plănuiește investiții-record din fonduri UE în infrastructura energetică

E cea mai mare finanțare UE atrasă de Transelectrica, companie de stat. Banii vor fi folosiți la construcția ori modernizarea mai multor linii și stații electrice, ceea ce va consolida securitatea rețelei și va permite instalarea mai multor proiecte cu energie regenerabilă, a declarat Transelectrica.

„Astăzi am semnat primele contracte pentru finanțare de la Fondul de Modernizare, deschizând astfel cea mai importantă sursă de fonduri UE pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la ceremonia de semnare.

Finanțarea totală, de peste 13 miliarde de euro, va duce la o transformare substanțială a infrastructurii energetice naționale, un factor decisiv pentru a atinge independența energetică”, a precizat el.

Fondul de Modernizare e un program UE pentru sprijinirea a 10 state în vederea atingerii țintelor lor energetice pentru 2030, prin modernizarea sistemelor energetice și îmbunătățirea eficienței, scrie Euractiv.

Funcționarea pieței de energie electrică poate fi distrusă

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER, ce reunește 37 de membri, furnizori şi traderi licențiați şi activi pe piața de energie electrică și/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenți economici care activează în România, cu o cotă de piață de circa 90% din consumul final de electricitate și 65% din consumul final de gaze naturale, își exprimă îngrijorarea față de situația actuală de pe piața energiei din România.

Situația în piața energiei va fi una dramatică, dacă nu va exista o transparență și o consultare reală a participanților la aceasta, in special prin vocea asociațiilor de profil, la dezbaterile din cadrul Comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, respectiv o clarificare și modificare a unor prevederi legale, afirmă Laurențiu Urluescu, Președinte AFEER.

Asociația spune că sunt necesare măsuri de sprijin pentru o serie de consumatori, care au reală nevoie.

„Este bine că se acordă sprijin consumatorilor vulnerabili, spitalelor, instituțiilor de învățământ, de cultură, bisericilor, înțelegem demersul senatorilor în acest sens. Nu este însă clar modul de aplicare a acestor măsuri. Furnizorii au nevoie de timp pentru a se pregăti și a aplica noile prevederi, dar, mai ales, este necesar să li se pună la dispoziție o serie de date care sa le permită aplicarea noilor prevederi, cum ar fi lista familiilor cu trei sau mai mulți copii, beneficiare ale plafonării”, spune asociația.