România a înregistrat în luna iunie cea mai mare creştere din zona euro la nivelul producţiei din sectorul construcţiilor, de 9,3%, comparativ cu luna mai şi se situează pe poziţia a cinci comparativ cu perioada similară de anul trecut, cu o scădere de 6,2%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Singurele ţări din Uniunea Europeană care au raportat creşteri în sectorul construcţiilor faţă de luna mai sunt Bulgaria (1,5%), Polonia (1,2%) şi Cehia (1%). Cele mai accentuate scăderi au fost simţite în Suedia (3,8%), Portugalia (3,3%) şi Slovacia (2%).

Comparativ cu luna iunie 2008, singurele ţări care au consemnat creşteri sunt Germania (1,2%) şi Polonia (0,6%), cele mai mari scăderi fiind raportate de Suedia (16,6%). La nivelul UE, scăderea faţă de luna mai a fost de 3,3% şi faţă de perioada similară a anului trecut, de 14,1%.

UPDATE
PSC: Creşterea înregistrată în iunie este un rezultat parţial care nu schimbă scăderea estimată pe întreg anul

Oficialii Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) privesc rezultatul pozitiv înregistrat în iunie ca o inerţie a investiţiilor începute anii trecuţi, care au beneficiat de finanţare, şi care au avut ca termen de finalizare această lună.

„Au fost nişte finalizări de investiţii începute, cu finanţare asigurată. Este singura explicaţie, însă aceste date nu vor influenţa creşterea anuală. Noi am estimat o scădere la nivelul anului de două cifre. Nu avem motive să fim optimişti atâta timp cât visele noastre  cu Prima Casă, cu reabilitarea termică şi repornirea proiectelor de infrastructură au fost spulberate“, a declarat pentru capital.ro Adriana Iftime, directorul general al PSC.

SURSA: Eurostat